Egy újabb papi eset

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 12. péntek

Néhány hete tetük fel a honlap Eheti rovatába a "Jaj a papjaink" című írást (1163-an nyitották meg eddig) - most itt egy újabb eset. Az egyházmegye szűkszavú közleményt adott ki, az egyik hírportál megszólaltatta a "kiugrott papot" is:

A Győri Egyházmegyei Hivatal azonnali hatállyal felfüggesztette a papi szolgálat alól azt a 33 éves nagybajcsi plébánost, aki a vasárnapi szentmisén jelentette be a híveknek, hogy lemond a papi hivatásáról, mert indul az őszi önkormányzati választáson és családot szeretne.

A Kisalföld szerint Balogh Tibor szerdán találkozott a megyés püspökkel, délelőtt még misét tartott Nagybajcson. A találkozó után a püspökség kiadott egy közleményt, ami szerint Balogh Tibor döntését véglegesnek tekintik, és mivel az egyházi törvénykönyv szerint felszentelt pap nem tölthet be közhatalmat gyakorló helyhatósági tisztségviselői tevékenységét, ezért azonnali hatállyal felfüggesztik a papi szolgálat alól, beleértve a rendi hatalom összes cselekményének gyakorlását is.

Balogh a lapnak úgy nyilatkozott, hogy "valóban kellett számolni a legszigorúbb szankcióval, ami ez: az azonnali felfüggesztés. A hívektől ezért is búcsúztam el a vasárnapi szentmisén, most már nem tehetném meg."

A kiugrott pap beszélt döntése okáról is, mint mondta, a parókián (helyesen: plébánián - szerk) töltött, magánnyal teli éjszakákon, egy éve fogalmazódott meg benne a lemondás gondolata. Mint mondta, ha a cölibátust eltörölték volna, ő minden bizonnyal maradt volna a papi hivatásnál, mert nem a hitét veszítette el, hanem a magány őrölte fel.

"Nulláról kezdek mindent. Amikor a családalapításról beszéltem, nem konkrét személyre gondoltam, egyedül vágok neki az életnek. Rövid ideig tulajdonképpen hajléktalan is voltam, hisz a plébániáról is ki kell költöznöm pénteken. De a jó Isten vigyáz rám. Amikor a püspökségről kiléptem, a Káptalandombon a Könnyező Szűzhöz imádkozni kezdtem. Nem sokkal később a bácsai tsz volt elnöke felajánlotta, hogy egy évig lakhatok a házában. Ennyi időm van az újrakezdésre" - mondta a lapnak.

Balogh szerint, ha esetleg megválasztják Nagybajcson polgármesternek, akkor ott folytatná, ahol a plébánosként a faluépítést abbahagyta: négy év alatt számításai szerint mintegy 100 millió forintot nyert azoknak a falvaknak, ahol eddig szolgált. A választáson ellenfele a jelenlegi polgármester, Huszár Imre lesz.
(index)