Egy főszerkesztő vallomása Ferenc pápáról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. augusztus 31. vasárnap

Antonio Spadaro jezsuita, a Civiltà Cattolica folyóirat főszerkesztője az első interjú elkészítésének kulisszatitkaiba nyújtott betekintést: „a Szentatyával töltött három délután nem újságírói munka volt, hanem spirituális élmény, emberi és lelki értelemben is...

... Ő nem válaszokat ad, hanem neked válaszol személyesen, és tudatában van minden találkozás egyediségének. Egyébként úgy éreztem magam mellette, mint aki egy működő vulkánra ült. Amikor ezt mondtam neki, elmosolyodott” – idézte fel emlékeit a jezsuita atya. „A Szentatya gondolatai mindig nyitottak a valóságra” – folytatta. „Nála a valóság mindig felülmúlja az elveket, az elképzeléseket.” A pap-újságíró elmondta, a pápa számára a valóság nem statikus, ezért a lelki életünk sem lehet az, csakis dinamikus. A Szentatya hangsúlyozta: „A valóság mindig mozog. Nem tudod megállítani. Neked kell kimozdulni. A perifériára kell menni, mert a periféria a valóság. És az megváltoztat téged. Keresni kell Istent mindenben, mindenütt.”

Spadaro atya azt is kiemelte, a keresztény identitás sem puszta koncepció Ferenc pápa számára. A keresztény identitás dinamikus tapasztalat. Ugyanakkor a Szentatya óv saját gondolataink bálványimádásától és a lelkesedésből származó fanatizmustól is. Három dolog azonban nagyon fontos: egyedül Istent imádni; szeretni egymást s mások szolgálatára lenni; és a saját példánkon keresztül megmutatni nemcsak azt, hogy miben hiszünk, hanem azt is, hogy miben remélünk, ki az, akinek helye van a bizalmunkban. „Az identitásunk nem azzal azonos, amik vagyunk, hanem amit remélünk!”

Elhangzott a Rimini Meeting ötödik napján.

(Magyar Kurir)