Egy jó hír: 3,9 százalékkal nőtt a magyar GDP

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. augusztus 15. péntek

Utoljára 2006 első negyedévében nőtt olyan gyorsan a magyar gazdaság, mint idén április és július között. Persze ilyen alacsonyról nem is olyan nehéz nagyot nőni, de mégis. Sajnos az év második felében újra lassulni fogunk, ha csak csoda nem történik.

Egészen szép 3,9 százalékkal nőtt a magyar GDP az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, ami kisebb romlás az első negyedéves 1,1 százalék után – derült ki a KSH adataiból.
Ez elég nagy pozitív meglepetés, hiszen a Portfolionak nyilatkozó négy elemző konszenzusa korábban 3,6 százalékos növekedési ütemet jósolt. Az viszont nem valószínű, hogy ez az ütem tartható lesz: az elemzők nagy része az év egészére 3 százalékos növekedést vár. 
Már az első negyedévben is meglepően jó, 3,5 százalékos volt a bővülés, ami 8 éve a legjobb eredmény volt. A mostanival ezt is sikerült felülmúlni. Utoljára 2006 első negyedévében nőttünk ilyen gyorsan, akkor 4,7 százalék volt a bővülés üteme.
Külön öröm, hogy annak ellenére bővült ilyen erőteljesen a GDP, hogy egyébként igen lehangoló adatokat tettek közzé Európában. Németország például negyedéves alapon 0,2 százalékkal visszaesett, éves alapon pedig csak 0,8 százalékkal nőtt, miközen az elemzők 1,5 százalékot vártak. Franciaország gazdasága pontosan ugyanott van, mint egy évvel korábban.

Ez húzza a pannon gyorsnaszád motorját
A magyar gazdaságot a leginkább az ipar, azon belül is a feldolgozóipar, azon belül is az autógyártás, és azon belül is két gyár, a győri Audi és a kecskeméti Mercedes húzza maga után. Az első negyedévben elég sokat hozzátett ehhez az építőipar is, a kiskereskedelmi forgalom körül viszont elég sok a statisztikai zűr mostanában.
Kár, hogy ez a jó teljesítmény nem biztos, hogy fenntartható lesz az év második felében. Az európai országokban lassul a gazdasági konjunktúra, ami érzékenyen értinheti a fő exportpiacainkat, és sokan számítanak az önkormányzati választások után valamilyen fajta bújtatott megszorításra is, mivel a költségvetés a mostani helyzet szerint nem fenntartható.

A bázis alacsony
Az építőipar és a kiskereskedelem jó teljesítményében az is szerepet játszik, hogy ez a két ágazat iszonyatosan sokat szenvedett az utóbbi években, így már nagyon időszerű volt, hogy újra erőre kapjanak. Sokat segített az állami költekezés is az építőiparban: dübörögnek a stadionépítések és a vasútfelújítások.
Ahol viszont nem alacsony a bázis, az a mezőgazdaság, itt júniusig egészen jó feltételek voltak (aztán jött az esős július és az orosz élelmiszerszankciók, ami a harmadik negyedévre alaposan visszavetheti a bővülést).
A másik oldalon, a GDP felhasználása szempontjából az MNB ingyenhitel-programja és az uniós források kifizetésének tavalyinál intenzívebb felpörgetése is hajthatta a magyar adatot. Valszínűleg a nyáron bejelentett zárolások sem fognak jót tenni a növekedésnek.

A forint nincs elragadtatva
Az euróval szemben elég gyenge szinten, 314 közelében indította a csütörtököt. Az adatokat közzététele után kicsit megrángatták (hirtelen 313,75-ig erősödött), de nem sokkal később újra 313,9-nál járt a fizetőeszközünk.

NGM: Ez így is marad
A nemzetgazdasági minisztérium szerint most már maradni fog ez a gyors növekedés. Részletek a közleményből:
"A vártnál nagyobb GDP-növekedés hátterében a piaci szolgáltatások gyorsabb bővülése állhat. A stabil és dinamikus növekedés elsősorban a termelő szektorok javuló teljesítményével, valamint a belső kereslet élénkülésével magyarázható."
"A növekedést egyre inkább a kiegyensúlyozottabb, egészségesebb szerkezetű gazdaság erősíti. A legtöbb ágazatban az egyensúlyi mutatók kedvezően alakulnak."
"A 2014-es növekedés minden bizonnyal meghaladja a 3%-os értéket. A magyar gazdaság 2013. második negyedévétől kezdve emelkedést mutat, és a tendencia várhatóan tovább folytatódik. A 2014-ben a magyar gazdaság teljesítménye jóval a nemzetközi szervezetek (EU, IMF) által korábban előre jelzett 2-2,3 százalékos növekedési érték felett van."
(index, portfolio)