Iraki keresztények: „Halálra vagyunk ítélve, imádkozzatok értünk!”

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 14. szombat

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam fegyveresei elfoglalták Moszul városát, félmillió menekült keres szálláshelyet, a kolostorok, templomok is a lázadók kezére kerültek. A Vatikáni Rádiónak Moszul káld püspöke nyilatkozott a helyzetről.

Irakban folytatódik a dzsihádisták előretörése. Az iszlamista fegyveresek csütörtökön délelőtt már kevesebb mint száz kilométerre voltak az iraki fővárostól, Bagdadtól, miután a hét elején villámgyors műveletekkel nagy területeket foglaltak el az ország északi részén. Az ENSZ elítélte az erőszakot és Irán is késznek mutatkozik a terrorizmus elleni küzdelemre a szomszédos Irakban. Drámai a helyzet Moszulban, ahol a menekültek száma eléri a félmilliót.

A Vatikáni Rádió telefonon érte el a város káld püspökét, Emil Shimoun Nonát.

„Majdnem minden család úgy menekült el a városból, hogy semmit nem tudott magával vinni. Megpróbáltak számukra a Ninivei-fennsík falvaiban helyet találni: vannak családok, akiket a hittantermekben, a templomi helyiségekben, vagy régi házakban szállásoltak el. Kurdisztán közelében sátrakban helyezték el őket. A helyzet azonban nem megnyugtató és ha a napokban nem változik, ezeknek az embereknek sürgős segítségre lesz szüksége” – mondta a Vatikáni Rádiónak a moszuli káld püspök.

A helyi lakosság, köztük sok muzulmán is megtesz minden tőle telhetőt a menekült családok érdekében, de önerőből ez a segítség nem fenntartható, mindenképpen szükség van még élelemre, vízre és egyéb alapvető cikkekre – főként, hogy a térségben nagy a meleg. A moszuli főpásztor elmondta, hogy az egyik templomukat kirabolták. Egyelőre nem tudni, hogy fegyveresek vagy rablók az elkövetők. A templom közelében lakó muzulmán családok igyekeztek megvédeni a templomot, de aztán amikor néhány nappal ezelőtt fegyveresek törtek be a templomba, mindent elvittek onnan. Egy másik épületet fölgyújtottak, amely korábban az örmény egyházhoz tartozott, és Moszul eleste előtt a hadsereg állomásozott benne. Sajnos ma a fegyvereké a szó.

Emil Shimoun Nona iraki káld püspök a Vatikáni Rádió hullámain keresztül kéri, hogy térjen vissza a béke Moszulba és egész Irakba, hogy az emberek nyugodtan élhessenek.

A Sant’Egidio Közösség is felhívással fordult a nemzetközi közvéleményhez: állítsák meg a humanitárius katasztrófát Irakban. Az ország északi részén és különösen Moszulban a szélsőséges erőszak elharapózása veszélyezteti a vallási integráció és a szociális fejlődés sikerét, amely a keresztények és a muzulmánok közötti együttélésen és közreműködésen alapszik, amely példaként szolgált egész Irak számára. A Moszulból érkező hírfoszlányok szerint ismét a keresztények esnek áldozatául a terrorizmusnak és az öldöklésnek. Ezért a nemzetközi közösségnek és az iraki kormánynak mindent meg kell tenniük azért, hogy véget vessenek az erőszak örvényének, mely úgy tűnik, ketté akarja szakítani a közel-keleti országot. Humanitárius segítségre van szükség, méghozzá azonnal, mivel már több százezer menekültről van szó, nagyrészt kisgyermekes családokról. Számos szent hely, templom és kolostor is a lángok martalékává vált.

Meg nem erősített hírek szerint Moszulól keletre felrobbantottak egy épülő templomot. Mar Behnam kolostora, az asszír kereszténység egyik legősibb, 4. századra visszanyúló épülete is az Iraki és Levantei Iszlám Állam fegyveresei kezébe került.

A Vatican Insider beszámol arról, hogy egy moszuli domonkos rendi szerzetes, aki a Ninivei-fennsíkra menekült, így írt elöljárójának: „Karakosht ellepték a menekültek, nincs mit enniük, nincs szállásuk. Az ellenőrző pontok és a kurd katonák nagyon sok menekültet visszaküldenek Kurdisztán határáról. Amit látunk, amit megélünk ezekben a napokban, az nem más, mint egy igazi katasztrófa. Mar Behnam kolostora és más templomok a lázadók kezére kerültek. Ide is elérkeztek, öt perce törtek be Karakoshba. Körülvettek, halálra vagyunk ítélve... Imádkozzatok értünk! Nem tudok többet írni... itt vannak a kolostor közelében.”

Magyar Kurír