Az EU jóváhagyta a Lunacek-jelentést az LMBT személyek jogairól

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. február 06. csütörtök

Az Európai Parlament február 4-én, kedden délelőtt 394 igen, 176 nem szavazattal és 72 tartózkodással jóváhagyta a Lunacek-jelentést. „Ez a jelentés nem az emberi jogokat védelmezi, hanem egy lobbi kényszerítő tevékenységének eredménye” – jelentette ki a szavazás kapcsán Luca Volonté, az Európai Néppárt korábbi elnöke.

Az osztrák Ulrike Lunacek EU-képviselő nevéhez kapcsolódó dokumentum a homofóbia, a szexuális irányultsághoz és a nemi identitáshoz kötődő diszkrimináció ellen lép fel. Ezzel a döntéssel az EU arra hívja a tagállamokat, hogy minden eszközzel mozdítsák elő az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transz-szexuális) személyek jogait. Ezek közé tartozik többek között az egynemű párok házassága, a gyermek-örökbefogadás biztosítása, a mesterséges megtermékenyítés lehetővé tétele leszbikus párok számára, illetve a béranyaság igénybevétele a homoszexuális párok részéről. A tagországok szabadon dönthetnek alkalmazásukról vagy figyelmen kívül hagyásukról.

„Ez a jelentés nem az emberi jogokat védelmezi, hanem egy lobbi kényszerítő tevékenységének eredménye” – jelentette ki a szavazás kapcsán Luca Volonté, az Európai Néppárt korábbi elnöke.

Brüsszelből Maria Hildingsson, a Katolikus Családok Szervezetei Európai Föderációjának főtitkára nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Elmondta, hogy a Lunacek-jelentést egy bizonyos politikai csoport egyhangúan támogatta, más csoportok megosztottak voltak vagy ellene foglaltak állást. Hangsúlyozni kell, hogy ez a téma nem az EU kompetenciaterületei közé tartozik, hanem a tagállamokéba, mint a családpolitika. Ez nem egységet teremt az európai állampolgárok között, hanem megosztja őket, nemcsak azért, mert érzékeny kérdésről van szó, hanem azért is, mert egymástól nagyon eltérő értelmezések vannak ezzel kapcsolatban.

Kelet-Európában például egyetlen állam sem hozott törvényeket ezen a téren, míg Nyugat-Európában igen, tehát nagy különbségek vannak. Maria Hildingsson szerint ez a téma törést okoz az európai országok között. Ennek tükrében sajnálatos, hogy egy, a homoszexuális személyek támogatását hirdető lobbi erőlteti ezt a kérdést. Ugyanakkor tudjuk jól, hogy sok homoszexuális személy nem teljesen ért egyet ezzel az állásponttal, továbbá nincsenek is tájékoztatva arról, hogy ez a lobbi mit tesz az ő nevükben. Arról van tehát szó, hogy bizonyos értelemben saját akaratuk ellenére ez a lobbi „foglyul ejti”, felhasználja a homoszexuális személyeket saját céljaira.

A jövőbeli kezdeményezésekről szólva Maria Hildingsson elmondta, hogy az európai választások közeledtével hamarosan új kampányt indítanak. Ennek keretében minden apa, anya és felnőtt számára lehetővé akarják tenni, hogy a képviselőjelöltekhez fordulhasson egy internetes platform létrehozása által, amely az EU minden nyelvén elérhető lesz. Mindezt annak érdekében teszik, hogy az állampolgárok közvetlenül feltehessék kérdéseiket a jelölteknek, megismerhessék azok álláspontját és megtudhassák, hogy politikájukban elkötelezik-e magukat a családok érdekében.

A családpolitika nem tartozik az EU kompetenciaterületei közé. Mégis az uniós szinten hozott politikai döntések közvetlen hatással vannak a családok életére. A kampány nem ér majd véget a választások után. Folytatódik, hogy segítséget nyújtson a május 25-én megválasztásra kerülő képviselőknek, akik a következő öt évben tagjai lesznek az Európai Parlamentnek. Mindezt a családok európai szintű támogatása érdekében tervezik megvalósítani – hangsúlyozta Maria Hildingsson, a Katolikus Családok Szervezetei Európai Föderációjának főtitkára.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír