Ez lett a nagy oltásellenesség vége

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. január 24. péntek

A független és befolyásos Council of Foreign Relations kutatóintézet globális egészségügyi programja 2008 óta követi nyomon az oltással megelőzhető betegségek járványairól szóló híreket. A szervezet most bemutatott egy interaktív térképet, amelyen a kanyaró, mumpsz és szamárköhögés feljegyzett eseteinek számát mutatja be. Meglepően sok esetet regisztráltak azokban a fejlett országokban, amelyekben egyébként könnyen elérhető lenne a védőoltás.

 

Természetesen a vakcinával megelőzhető betegségek még mindig a gazdaságilag fejletlenebb országokban terjednek jobban. Afrika nyugati részén gyakoriak a kanyaró- és kolerajárványok, Zimbabwéban pedig több mint háromezer tífuszos esetet regisztráltak. A kanyaró a másik leggyakrabban előforduló betegség: 2008-tól napjainkig több mint húszezer esetet regisztráltak India, Pakisztán, Indonézia és a Fülöp-szigetek területén.

De az igazán érdekes fejlemények a fejlett és gazdag országokban vannak, az Egyesült Államokban például több ezer szamárköhögéses megbetegedés volt: egyedül Wisconsin államban hétezer esetről tudnak 2011 és 2013 között, míg Kaliforniában tízezernél is többen betegedtek meg a kórokozótól, amit egyébként majdnem sikerült teljesen eltüntetni a Föld színéről.

Bár a fejlődő országokkal kapcsolatos adatok nem túl pontosak, mert sok esetet nem jeleznek az ottani egészségügyi hatóságoknak, a fejlett országokban pontosak lehetnek a megfigyelések. A nyugati világban a betegségek terjedése nagy valószínűséggel az oltásellenes mozgalom számlájára írható.

 

A brit Andrew Wakefield hírhedt tanulmánya áll az egész hátterében, amelyben azt próbálta bizonyítani, hogy összefüggés van a vakcinák és az autizmus között. Ezt másnak nem sikerült igazolnia, azt viszont igen, hogy Wakefield valószínűleg profitálni akart az oltások várható csökkenéséből (kutatásait olyan ügyvédek pénzelték, akik az oltóanyaggyártókat perlő szülőket képviselték).

Bár elméleteit cáfolták, Wakefield nagyon sok ember fülébe bogarat ültetett, és miatta többen úgy döntöttek, hogy nem oltatják be gyermekeiket. Mára már orvosi végzettség nélküli színészek és más hírességek az oltásellenes mozgalom fő szószólói. Nekik köszönhető, hogy az több évtizedes munkával majdnem megállított betegségek megint képesek járványokat okozni a fejlett nyugaton.

(index)