Mamutot találtak Szibériában - szabad-e klónozni?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. május 30. csütörtök

Orosz kutatók az állítják, hogy Szibériában találtak egy mamutot, amelynek a vére és az izmai is jó állapotban maradtak, mivel az állatot jégbe fagyva találták. A felfedezés felveti a kérdést, szabad-e kihalt állatokat feléleszteni a DNS-ük segítségével.

A teljesen kifejlett nőstény mamutot a Lakhovszkij-szigeteken találták, ami Oroszország északkeleti részén van az Északi-tengerben. A sötét színű vért a jégben találták az állat alatt. Amikor feltörték az üreget a vér kifolyt, ami meglepte a kutatókat, hiszen mínusz tíz fok alatt volt a hőmérséklet.

Szemjon Grigorijev, az Észak-keleti Szövetségi Egyetem mamutmúzeumának a vezetője feltételezi, hogy a vér a mamuté. A vért összegyűjtötték, és vizsgálatnak vetik alá.

Izmot is találtak az állaton, amely ráadásul természetes vörös színben maradt fenn, állítják az orosz kutatók. Ez annak köszönhető, hogy a mamut testének alsó részét fogságba ejtette a jég, a felső részét pedig a tundra közepén találták meg. Az állat törzse külön a többi részétől külön helyezkedett el.

A kutatók szerint a nőstény mamut 50-60 éves lehetett, amikor elpusztult. Most nagyjából egy tonnát nyomhat, életében háromtonnás lehetett az állat. A múzeumigazgató szerint az állat nagyjából 10-15 ezer évvel ezelőtt élhetett. Valószínűleg ragadozók elől menekült, amikor beszakadt alatta a jég, majd a csapdába esett mamutból ettek a ragadozók. Külföldi kutatók csak júliusban láthatják a mamutról szóló anyagokat, ezért a felfedezés még független megerősítésre vár.

A kutatók eddig három mamuttetemet találtak, de a jól megőrzött szövetek ellenére nem találtak élő sejtet, hogy klónozhassák az állatokat. Grigorijev azt mondta, hogy ha van ilyen a most talált mamutban, évekig eltarthat, amíg kinyerik azt a szövetekből.

(index)