Több mint ezer gyermek élhet újra családban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. május 12. vasárnap

Több mint ezer gyermek kerülhet állami gondoskodásból családi környezetbe a 2013 januárjában indult és most lezáruló „Minden gyermeknek családban van a legjobb helye!” című, a nevelőszülői hivatást és örökbefogadást népszerűsítő kampány eredményeként.


A kormány célja, hogy a 2014. január 1-től az állami gondoskodásba vett 12 éven aluli gyermekek családba, nevelőszülőkhöz kerüljenek. Ennek érdekében támogatta az EMMI a kampányt és teszi lehetővé a nevelőszülők térítésmentes képzését, egyszerűsítette a családba kerülés szabályozását. Jövő évtől kezdődően a nevelőszülők már foglalkoztatási jogviszonyban látják el feladataikat, amelynek eredményeként a gyermeknevelés számukra szolgálati időnek minősül.

Ma Magyarországon 21500 gyermek és fiatal felnőtt él gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük több mint nyolcezren gyermek- és lakásotthonban. Az ÁGOTA Alapítvány által a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatokkal közösen elindított „Minden gyermeknek családban van a legjobb helye!” országos integrációs konferenciasorozat célja az volt, hogy mind többen ismerhessék meg a nevelőszülői hivatást, valamint az örökbefogadás lehetőségét. Az Ágota Alapítvány vezetője az a Kothencz János, aki két éve a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Gyermek- és Ifjúságvédelmi Intézményrendszer főigazgatója. Ő koordinálja a program nevelőszülői és örökbefogadási program szakmai részét.

A 19 megyeszékhelyen és Budapesten megrendezett konferenciasorozat és az azt kísérő médiakampány hatására az érdeklődők száma májusban már meghaladhatja a kétezer, a nevelőszülőnek jelentkezők száma pedig elérheti a 700 főt. Ha a jelentkezők akár fele alkalmasnak bizonyul a nevelőszülői hivatásra, és ha közülük a gyermeket vállalók csupán két-három gyermeket vállalnak saját családjukba, akkor is több mint ezer gyermek kerülhet gyermekotthonból vagy lakóotthonból nevelőszülői, befogadó szülői családokba.
 
A Gyermekvédelmi törvény szerint 2014. január 1-től elsődlegessé válik a nevelőcsaládba történő elhelyezés.  A jelenleg több mint háromezer nevelőszülő semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkezik. A házastársa vagy rokona gyermekét örökbe fogadni szándékozó mintegy 100-150 személy számára a területi gyermekvédelmi szakszolgálat ingyenesen biztosítja a tanácsadást és az előírt vizsgálatok elvégzését. Az újszülött gyermek érdekeire tekintettel pedig 15 napról 8 napra csökken az örökbefogadó családhoz történő kihelyezésének eljárási határideje.

EMMI/Magyar Kurír