1,3 milliós tartozás lett az ingyenes kirándulásos termékbemutatóból

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. május 09. csütörtök

Négy éve nem tud megszabadulni az adósságtól egy kiskunfélegyházi asszony, akit friss nyugdíjasként ingyenes kirándulásra invitáltak egy postai szórólapon.  A kirándulásról - ami termékbemutatóvá vált -, 600 ezer forintos adóssággal tért haza, ami mára már 1,3 millió forintra duzzadt...

 

Az egy napos kirándulás az Attila dombra szólt, de a résztvevőket ehelyett egy termékbemutatóra vitték. M. Mihályné – számtalan sorstársával együtt – mindössze néhány ezer forinttal indult el a kirándulásra. Mivel az utazásszervező cég tisztában volt azzal, hogy senki nem indul el egy ilyen kirándulásra ennyi készpénzzel, a helyszínen egy másik, szintén cseh tulajdonú pénzügyi társaság rögtön áruvásárlási kölcsönt nyújtott számukra, 45 százalékos kamattal. Az asszony ezért az összegért egy „csoda” tisztítógépet vásárolhatott. Ajándékba kapott mellé három fazekat, egy napernyőt, két bőröndöt, és egy késkészletet. A részletfizetés feltételeit csak később, postán küldték ki neki.

Az asszony elismerte a lapnak, hogy bedőlt az ügynökök csábító trükkjeinek: "jó páran megbolondultunk, elmezavarodott állapotba kerültünk. Délután öt órakor étlen-szomjan, bóvlikkal felpakolva jöttünk el a csárdából. De, olyan is volt, aki sírva, megalázva menekült ki a teremből".

A takarítógépet néhány nap múlva házhoz szállították neki, ahol 100 ezer forintot kellett kifizetnie. A gépről később – már reklamációs időn túl – derült ki, hogy működésképtelen. Amikor az asszony rádöbbent, hogy mekkora balek volt, rögtön a fogyasztóvédőkhöz fordult, de lekéste a nyolcnapos határidőt. Nem akarta kifizetni a fennmaradt közel 500 ezer forintot, de a hitelfolyósító cég beperelte. Mivel a csárdában aláírta a szerződést, a bíróság helyt adott a társaság követelésének.

Megegyezett a bankkal, hogy három havi részletben törleszt, de ezt végül a nyugdíjából nem tudta teljesíteni. Mivel letelt a féléves határidő, megjött a végrehajtó levele is. Kamatos kamattal most 1,3 millió forintra szaporodott a tartozása.

Az asszony elment a rendőrségre is, de ott is azt mondták neki: nem tehet semmit, hiszen senki nem kényszeríttette, hogy aláírja a szerződést. A végrehajtó tanácsára végül újra részletfizetést kért a cégtől.

(index)