Ferenc pápa találó hasonlatai

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. április 21. vasárnap

A Szentatya szereti képekkel, hasonlatokkal illusztrálni mondanivalóját. A Ferenc pápa: beszélgetések Jorge Bergoglióval című interjúkötetből idézünk néhányat. Sergio Rubin és Francesca Ambrogetti könyve eredetileg 2010-ben jelent meg A jezsuita (El Jesuita) címmel.

A pap és a juhok szaga

A leendő pápa így fogalmazott: „Az az egyház, amelyik adminisztratív kötelességek végzésére korlátozza magát, amikor kicsiny nyáját gondozza, hosszú távon megbetegszik. Az a pásztor, aki elszigeteli magát, nem igazi pásztora a juhoknak, csupán 'fodrász', aki bodorítja őket ahelyett, hogy utánamenne a többinek.” A mai helyzetről azt mondta, épp a fordítottja a bibliai példabeszédnek, amelyben a pásztor otthagyja a kilencvenkilenc juhot, hogy megkeresse az egy elveszettet. „Ma egy van az akolban, és kilencvenkilencet kell megkeresnünk.” (Később, pápaként arra biztatta a papokat, hogy „olyan pásztorok legyenek, akik bírják a juhok szagát”, amikor a hittől távoli emberek közé viszik Krisztust.)

Életünk során meg kell érlelődnünk, mint a jó bornak

A leendő pápa elmesélte, hogy egyszer a repülőtéren meglátott egy sikeres, neves idős üzletembert, aki a csomagjára várt. Fiatalokat gyakran látott türelmetlenkedni ilyenkor, ám ez esetben meglepte, hogy az idős férfi „dühöngeni kezdett, amiért késett a csomagja.” „Elszomorodtam, amikor láttam, hogy ez az ember nem képes élvezni az öregkor bölcsességét. Ahelyett, hogy a korral nemes borrá ért volna, megsavanyodott, mint a rossz bor.”

A gyerekek nevelése és elengedése olyan, mint a sárkányröptetés

Gyerekkorában szeretett sárkányt eregetni. „A sárkány olykor nyolcast csinál és zuhanni kezd. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy az ember nem húzza meg a zsinórt. A tapasztaltabbak ilyenkor azt kiabálták: 'Ereszd meg, billeg!' Az ember fejlődését is valahogy úgy kell kísérnünk, mintha sárkányt röptetnénk: van, hogy engednünk kell, mert 'billeg'. Vagyis időt kell adnunk neki. Fontos, hogy a megfelelő pillanatban korlátokat állítsunk, de vannak pillanatok, amikor tudnunk kell másfelé nézni, mint a tékozló fiú apja, aki engedi, hadd menjen a fia és tékozolja el a vagyonát, hogy okuljon az esetből.” 

A bűntől való megváltás olyan, mint a vízbefúló megmentése

„Vannak, akik igaznak tartják magukat, a katekizmus szerint, keresztény hitben élnek, de nem élték át azt, hogy valaki megmentette őket. Egy dolog hallani, hogy egy fiú majdnem belefulladt a folyóba, de valaki utánaugrott és kimentette; más, ha ott voltam és én segítettem rajta; és megint más, ha én fuldokoltam és engem mentettek meg. Csak mi, nagy bűnösök kaptuk meg ezt a kegyelmet”, hogy tudjuk, mit jelent igazából a megváltás - mondta.     

A bűn olyan, mint egy szennyfolt, amit egyedül Jézus tud eltávolítani.

„A bűn nem olyan folt, amit ki kell mosnom. Nem is a tisztítóba kell vinnem, hanem bocsánatot kell kérnem, ki kell engesztelődnöm. Jézushoz kell mennem, és vele kell találkoznom, aki az életét adta értem.”

„Hajótörött kultúra”

„A szigetre sodródott hajótörött életben maradásának záloga a találékonyság. A kunyhóépítéshez fel kell használnia az elsüllyedt hajó deszkáit és a szigeten talált új tárgyakat is. A hajótörés képe minden új korszakra érvényes, mert vannak mulandó dolgok, amikre nincs többé szükség, és vannak (örök) értékek, amelyeket másképp kell kifejezni.”

A szenvedés és a sértettség

„A sértettség olyan, mint egy ház, amelyben annyian zsúfolódtak össze, hogy nem látják az eget; a szenvedés pedig olyan, mint egy nagyváros, amelyik szintén zsúfolt, de azért látni lehet az eget. Vagyis a szenvedés nyitott az imádságra, a gyengédségre, egy barát jelenlétére és még ezernyi dologra, ami méltóságot ad. Ezért egészségesebb helyzet a szenvedés”, mint a sértettség.    

Optimizmus és remény

„Jó, ha nem keverjük össze az optimizmust a reménnyel. Az optimizmus az élethez való pszichológiai hozzáállás. A remény továbbmegy ennél. A remény horgony, amelyet elhajítunk a jövő felé, és a kötelén húzódzkodva, jó irányba tartva egyre közelebb jutunk a célunkhoz”. A remény teológiai vonatkozású: „Isten is benne van.”
  
Isten türelme

Isten türelme „kellemes és édes, mint egy nyári éjszaka.”

A halál

A halál „mohó”, és naponta kopogtat. „Futok előle, de rám mosolyog, és kér, hogy fogadjam el.” 

Forrás: CNS

Magyar Kurír (mk)