Ősi ruhák olvadnak ki a gleccserekből

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. március 22. péntek

Régészekkel nem érdemes a globális felmelegedés drámai következményeiről beszélgetni, mert ők éppenséggel sokat profitálnak a jégtakaró olvadásából. Norvégiában például egy 1700 éves barna póló került elő az egyik olvadozó gleccsernél. A vikingek előtti időkből származó gyapjú tunika arra utal, hogy Norvégia déli részén a kétezer méteres hegyek közt kanyargott az egyik római-kori kereskedelmi útvonal.  (képpel)

Amióta felgyorsul a gleccserek olvadása, a régészek zsákszámra gyűjtötték össze a jobbnál jobb leleteket. Már körülbelül ezerhatszáz tárgyat találtak, köztük bronzkori bőrcipőket, íjakat és nyílhegyeket. Az egyik fából készült nyílvesszőnek kagylóból készült hegye volt, ami a korabeli kézművessek kifinomult képességeit bizonyítja.

A leghíresebb közelmúltbéli felfedezés, Ötzi maradványai is egy gleccsernél kerültek elő, de Alaszkától az Andokig mindenfelé nőtt a gleccserleletek száma.

A barna tunika mostani felfedezéséből egyébként a klímakutatók is profitálnak, hiszen a ruhadarab azt bizonyítja, hogy a gleccser időszámítás szerint 300 óta nem volt ennyire visszahúzódva. A báránygyapjúból készült tunikát használata során többször javították.

(index)