"Mindszenty az én hősöm" - a bíboros tisztelete az USA-ban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. január 08. kedd

 Interjú Phyllis Schlafly-val, a Saint Louis-ban működő „Mindszenty Bíboros Alapítvány” egyik alapító tagjával. Az 1924-ben született Phyllis Schlafly írónő és emberjogi harcos 1972-től kezdve az életvédő mozgalom vezetője. Ekkor alapította meg az „Sas Fórum” (Eagle Forum) önkéntes mozgalmat – utalással az amerikai címerben szereplő szétterjesztett szárnyú rétisasra.
Egy amerikai női magazin (Ladies Home Journal) a XX. század 100 legfontosabb női főszereplője közé sorolta. Húsz kötet szerzője: fő témái a nők helyzete, a család és a házasság védelme, a vallásszabadság, különös tekintettel az Obama kormány korlátozó intézkedéseire.

1967 óta havonta jelentkezik hírlevéllel, illetve a hét öt napján át háromperces rádióadásban kommentálja az időszerű eseményeket. Egyik legutóbbi írása a tragikus iskolai lövöldözésre reagál.


Telefoninterjú során megkérdeztük, hogy ki Phyllis Schlafly számára Mindszenty bíboros?

Mrs. Schlafly: - Mindszenty bíboros az én hősöm. Megértettük, hogy a szovjet kommunizmus rendkívül nagy veszedelmet jelentett a világ számára. A bíboros nagy vezéregyéniség volt és minden támadás ellenére rendíthetetlenül állt a kommunizmussal szemben. Tehát ő egy nagy hős volt, és amikor megalapítottuk Amerikában a katolikus kommunistaellenes szervezetet, akkor azt „Mindszenty Bíboros Alapítványnak” neveztük el. Természetesen nem tudtunk akkoriban kapcsolatba lépni vele, de úgy tiszteltük, mint a világ hősét, aki ellen állt a kommunizmusnak.

Azután életem egyik legnagyobb eseménye volt, amikor 1971-ben Bécsben találkoztam vele, miután elhagyta az Amerikai Követséget. Az egész nagyon megható volt. Miután kijött fogságából, bécsi szállásán az egyik első szentmiséjén vehettünk részt. Azután szombaton, egy helyi plébánián mutatott be szentmisét, majd másnap, vasárnap a bécsi székesegyházban, amelyen szintén ott voltunk. Utána magántalálkozáson vehettünk vele részt, én és a „Mindszenty Bíboros Alapítvány” más alapítói.

VR: - Milyen benyomást keltett személyisége?

Mrs. Schlafly: - Nagyon kedves volt velünk. Csodálatos volt és soha nem csalódtunk benne. Tudja, vannak olyan vezetők, akik később csalódást okoznak. Ő benne soha nem csalódtunk. Nagy személyiség volt. Később Amerikába jött; meglátogatta és megáldotta székhelyünket Saint Louis-ban. Mindig megfelelt az elvárásoknak és nagy hősként viselkedett, a mi hősünk volt a kommunizmus elleni hosszú küzdelemben, ami sok éven át fontos küldetésem volt.

VR: - Mi jelenleg a Mindszenty Alapítvány feladata?

Mrs. Schlafly: - Az alapítvány küldetése a kommunizmus elleni küzdelem volt. Természetesen azokban az években, amikor Mindszenty bíboros élt, soha nem álmodtunk volna arról, hogy a Szovjetunió összeomlik. Nagy esemény volt, amikor ledőlt a Berlini Fal. Ennek ellenére a kommunizmus még nem szűnt meg, jelen van Kínában, Latin-Amerikában, az amerikai egyetemeken. Így a „Mindszenty Bíboros Alapítvány” továbbra is folytatja publikációit, hogy ébren tartsa az amerikai nép figyelmét. Azokban az években, amikor a bíboros a hírekben szerepelt, mindenki ismerte a nevét, ma ez nem így van, de Alapítványunk életben tartja emlékezetét és imádkozunk szentté avatásáért. 1971-es utazásom, amelynek során találkoztam Mindszenty bíborossal, életem egyik csúcspontja volt. Csodálatos élményt jelentett. Ezt megírtam a „Mindszenty, az ember” c. könyvemben, amelyre nagyon büszke vagyok, van benne egy pár nagyon jó fényképfelvétel is a bíborosról.

Az „Eagle Forum” tevékenységéről az amerikai életvédő mozgalom kiemelkedő alakja a következőket mondta:

Mrs. Schlafly: - Kiépítettem önkéntesek hálózatát. Országszerte több százan vagyunk, főleg nők, de férfiak is, akik önként feláldozzák idejüket, erőfeszítéseiket és értelmüket a szabadság, az alkotmány tiszteletben tartásáért, az élet és a házasság védelmében. A szervezet neve „Sas Fórum”.

Nagyon sok embert bíztattam arra, hogy kövesse példámat és végezzen önkéntes politikai munkát. Ez nagyon fontos és tovább folytatjuk tevékenységünket, mert Amerikában sok problémával kell szembenéznünk, mivel sok rossz vezetőnk van.

Vatikáni rádió