A kedves gyerekek népszerűbbek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. január 03. csütörtök

A kedves gyerekek népszer?bbek – így összegezhet? a Kaliforniai Egyetem négyhetes kísérletének eredménye. A kutatók két csoportra osztották a megfigyelt gyerekeket, az egyik csoport tagjainak hetente három jócselekedetet kellett elvégezniük és feljegyezniük, a kontrollcsoportba tartozó gyerekek pedig azt a feladatot kapták, hogy jegyezzenek le hetente három helyszínt, amit meglátogattak.

A kutatás 400, kilenc és tizenegy éves közötti életkorú általános iskolás részvételével folyt. A változások követéséhez a négyhetes vizsgálat előtt és után is arra kérték a gyerekeket, hogy nevezzék meg azt az osztálytársukat, akivel a legszívesebben vennének részt egy közös feladatban.

A pozitív cselekedetek formáját nem határozták meg a szakértők, a gyerekek ennek megfelelően elég széles körben jegyeztek fel kedvességeket, sokan írtak olyasmit például, hogy megölelték az anyukájukat, amikor az feszült volt a munkája miatt, de akadtak olyanok is, akik az ebédjüket adták oda valakinek, vagy egyszerűen csak felporszívóztak otthon.

A négyhetes időszak végén elvégzett felmérés alapján kiderült, hogy bár mindkét csoport tagjai több jelölést kaptak a társaiktól, a kedves csoportba tartozók nagyságrendekkel népszerűbbé váltak, mint a többiek. Kristin Layous, a kísérlet vezetője szerint meglepő, hogy már az ilyen egyszerű kedvességek is milyen nagy hatással vannak a csoportban korábban kialakult viszonyokra. „A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy a csoportdinamika pozitív befolyásolásához már néhány apró figyelmesség is elég” – foglalta össze a tapasztalatokat Layous.

A szakértők szerint a kísérlet eredményei segíthetnek a diákok között gyakran az erőszakig vagy a durva lelki megalázásig fajuló feszültségek kezelésében is. A vizsgálat ráadásul bebizonyította, hogy az apró kedvességek nemcsak egy kialakulóban lévő csoport tagjait kötik össze erősebben, de korábban már megszilárdult kapcsolatrendszerű osztályok is átalakíthatók, ráadásul akár igen rövid idő alatt.

(index)