Szép új világ - egyházi esküvő a dán melegeknek, törvényileg garantálva!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. június 07. csütörtök

A hónap közepét?l Dániában az azonos nem? párok egyházi esküv?t is tarthatnak, és a boldogító igent az oltár el?tt mondhatják ki. A parlament nagy többséggel fogadta el az egyházügyi miniszter, Manu Sareen erre vonatkozó indítványát. Az új szabályozás az evangélikus egyházra vonatkozik (kötelezi); Dániában a lakosság 80 százaléka ehhez a felekezethez tartozik. Bonus: Hazánkban az állampolgári jogok biztosa szintén ezt szorgalmazza...

A parlament döntését a Folketing épületében a meleg és leszbikus mozgalom jelenlévő tagjai hatalmas ujjongással fogadták. A törvény június 15-én lép hatályba.

1989-ben az európai országok közül Dánia volt az első, amely engedélyezte az azonos neműek anyakönyvvezető előtti egybekelését. A hivatalos házassági kapcsolat helyett eddig a "bejegyzett partneri viszony" számított az elfogadott elnevezésnek, mostantól azonban az igen szónak az oltár előtti kimondásával a kapcsolat hivatalosan is a házasság rangját kapja.

Az evangélikus Dán Népegyház lelkészeinek egy része erőteljesen ellenzi az azonos neműek egyházi esküvőjét. A törvény életbe lépését követően ők - saját döntésük alapján - megtagadhatják, hogy melegeket és leszbikusokat összeadjanak. Ameddig... (MTI hír alapján)

Bonus: 

Hazánkban az alapvető jogok biztosa két, egymással összefüggő indítványt nyújtott be az  Alkotmánybírósághoz az új családvédelmi és a családtámogatási törvényekkel összefüggésben.

Az ombudsman mindkét indítványában arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogalkotó a család fogalmából nem zárhatja ki a létező, működő és jogilag is elismert társkapcsolatokat, mert ez az érintettek, sőt esetenként a gyermekeik jogait is sérti – közölte az MTI június 3-án.

Egy magánszemély azért fordult a biztoshoz, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a családvédelmi törvény azon rendelkezésének vizsgálatát, amely meghatározza a család fogalmát. A törvény a társkapcsolatok köréből kizárólag a házasságot nevesíti a család alapjaként. Ezzel – a strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlatával ellentétes módon – kizárja a bejegyzett élettársi közösségben, azaz az azonos nemű személlyel kapcsolatban élők „házassághoz hasonló” társkapcsolatának családként való elismerését és védelmét. A törvény így nem csupán a társkapcsolati formák, hanem az azokat választó személyek szexuális irányultsága alapján tesz különbséget, hiszen teljes mértékben kizárja a család fogalmi köréből az azonos neműek közötti társkapcsolatokat, amelyek esetében az Alaptörvény értelmében nem lehetséges házasságra lépni.

Az ombudsmani indítvány rámutat, hogy a törvényben deklarált családfogalom nem csak a párkapcsolatban élő azonos nemű pároknak okoz hátrányt, hanem azoknak a különnemű pároknak is, akik nem házasságban, hanem más társkapcsolati formában kívánnak élni. A biztos szerint ez a szűkítés aránytalanul korlátozza a házasságon kívüli más társkapcsolati formát választó párok magán- és családi élethez való jogát azáltal, hogy lényegében kizárja őket a család fogalmi köréből. A család fogalmának megszorító használata így szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a nem házasságban, hanem más társkapcsolati formában élők egyenlő méltósághoz való jogát, valamint magán- és családi élethez való jogát, és ez a megoldás az Emberi Jogok Európai Egyezményével is ellentétes.

Az ombudsmani gyakorlat arra is rávilágított, hogy a megszorító családfogalom alkalmazása a családtámogatások szintjén is visszás helyzetet eredményezhet. Még 2011 szeptemberében állapította meg jelentésében a biztos, hogy sérti a gyermekek jogait és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy az élettársi kapcsolatban együtt élő szülők összességében kevesebb családi pótlékot kaphatnak, mint azok, akik összeházasodtak. Szabó Máté szerint alkotmányos visszásságot okoz, hogy a családtámogatási törvény a támogatás megállapítása szempontjából nem tekinti családnak a valóságos családi formaként funkcionáló életközösségeket, mivel nem engedi a korábbi házastársi, vagy élettársi kapcsolatból származó, együtt nevelt gyermekek összeszámítását - közli az Országos Sajtószolgálat tudósítása alapján az MTI.

A Katolikus Egyház – miközben egyenlően tiszteletben tartja minden, bármilyen szexuális irányultságú ember személyi méltóságát – a házasságot kizárólag egy férfi és egy nő életszövetségének, a családot pedig a férfi és nő házasságán alapuló, az élet továbbadására hivatott közösségnek tekinti.

Magyar Kurír