A közösségi média drámai hatása a gyerekekre

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. június 03. szombat

A Senso Media adatai szerint a kamaszok átlagosan napi 8 óra 39 percet töltenek képernyő előtt, de ez a szám már a fiatalabb gyermekeknél is nagyon magas, egészen pontosan 5 óra 33 perc. Ennek drámai hatása van a gyerekekre. A rendelkezésre álló kutatások többek között az alábbi megállapításokat teszik:

    A 8-12 éves gyerekek 40 százaléka használ közösségi médiát, miközben a belépési kor legtöbb platformon a 13 lenne.
    A (13-17 éves) gyerekek 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy használat után rosszabbul érzi magát, mint előtte.
    Háromból egy gyermek éjfélig, vagy még tovább fennmarad, képernyőt nyomkodva, azon belül is leggyakrabban közösségimédia-oldalakat.
    Az Észak-Karolinai Egyetem idegtudósai által elvégzett hosszú távú, kétéves kutatás során 12-15 év közötti kamaszok agyát szkennelték rendszeresen. A szakemberek mindezt egy olyan időszakban tették, amikor kimondottan gyors fejlődésen megy keresztül a gyerekek agya. A kutatás vezetője, Eva H. Telzer rámutatott: „azoknál a tinédzsereknél, akik gyakran csekkolják közösségi média hírfolyamaikat, drámai változásokat látunk az agyi reakciót illetően. A következmények a felnőttkort is jelentősen érintik, hiszen a kamaszkori változások az agy későbbi fejlődését is meghatározzák.”
    Azok a gyerekek és kamaszok, akik napi három óránál többet lógnak a közösségimédia-felületeken, kétszer nagyobb eséllyel tapasztalnak olyan mentális problémákat, mint a depresszió és szorongás.
(index.hu)