Diákmunka és a pedagógus bérek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 31. szerda

Ha egy diákmunkás 1700 forintos órabérért dolgozik heti 40 órában, akkor több pénzt vihet haza, mint egy pályakezdő pedagógus...

A tanulóknak járó minimumbér idén bruttó 1334 forint óránként az egyszerűbb betanított munkákért, 1704 forint, ha a feladathoz szakképzettség is kell. De minimálbéren ritka esetben hirdetnek munkát a MŰISZ iskolaszövetkezet debreceni irodavezetője szerint és az IT, programozói állásokat elvállalok keresnek a legtöbbet.
Az órabérek 18-20 százalékkal nőttek a tavalyi átlaghoz képest. A napi.hu számítása szerint, ha egy diákmunkás 1700 forintos órabérért dolgozik heti 40 órában, akkor több pénzt vihet haza, mint egy pályakezdő pedagógus.

A takarítói pozíciókra nehezen megy a toborzás
Vannak munkák, ahova nehezen találnak diákot, ott azzal próbálkoznak, hogy emelik az órabért. Viszont idénymunkákra, irodákba, home office feladatokra, fesztiválokra vagy a fürdőkben minden diákmunkakört be tudnak tölteni.
A 25 éven aluliaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, emiatt nőtt a diákmunkások száma, de még mindig nem eléggé. A Dunántúl felé nehezebben találnak embert, Keleten könnyebb dolguk van a munkáltatóknak. Diákmunkára már 15 évesek is jelentkezhetnek a nyári szünetben, ha van szülői hozzájárulásuk, 16 éves kortól pedig egész évben dolgozhatnak.

(eduline.hu)