Keresztények kínzatásai Észak-Koreában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 27. szombat

A napokban hozta nyilvánosságra az amerikai külügyminisztérium azon jelentését, amelyben azt vizsgálták, hogy a világ különböző országaiban miképp viszonyulnak a vallásszabadsághoz. Górcső alá vették Észak-Korea helyzetét is, ami aggasztó képet fest az ottani keresztény életről. Közlésük szerint az országban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy kétéves gyereket a családjával együtt, mivel a szüleinél Bibliát találtak, és nem ez az egyetlen eset, ami a magukat kereszténynek valló észak-koreaiakkal történt meg.

Mint írták, 2011-ben például egy nőt és az unokáját ölték meg emiatt, míg a kormánypárt egyik tagját 3000 fős „közönség” előtt végezték ki a Hyesan repülőtéren – nála is Bibliát találtak. Más keresztényeknek pedig többek között olyan büntetéssel kell szembenézniük, hogy hátrakötött kézzel lógatják fel őket, és napokig nem tudnak ülni vagy állni.
Az összes kínzás közül ez volt a legkínzóbb. Annyira fájdalmas volt, hogy úgy éreztem, jobb lenne meghalni – emlékezett vissza az egyik áldozat.

Éheztetés, alvásmegvonás
Ahogy a jelentésben írták, a lakosok egy részét alvásmegvonással is büntetik. 2020-ban például egy magánzárkában fogva tartott keresztény nő öngyilkos lett, mert a börtönőrök nem hagyták aludni. A keresztényeknek mindemellett éhezéssel, kiszáradással és verésekkel kell szembenézniük, illetve szennyezett, nem megfelelő ételeket kapnak, és olykor arra kényszerítik őket, hogy különböző gyötrelmes pozíciókban maradjanak hosszú ideig. Egyes becslések szerint Kim Dzsongun uralma alatt eddig 70 ezer lakost börtönözhettek be a hite miatt.
Bár Észak-Korea alkotmányában szerepel egy olyan kitétel, ami garantálja népének a vallásszabadságot, ezt a Phenjanban felépített templomokkal támasztják alá, a jelentés szerint mindez csak színjáték, és a külföldiek miatt építették őket, mutatóba. Ahogy az egyik disszidens elárulta: a rezsim azért is letartóztathat embereket, ha túl sokáig tartózkodnak a templomokon kívül, hallgatva a bent szóló zenét, és abban az esetben is számonkérésre lehet számítani, ha valaki állandóan kerüli a templomokat.

A vezető az isten?
A dokumentumban kiemelték, a gyerekek egyáltalán nem járnak misékre, csak a 65 év feletti férfiak és a 40 év feletti nők. Ennek egyik oka az lehet, hogy az észak-koreai keresztények eltitkolják hitüket a gyermekeik elől. A Korea Future nonprofit szervezet közlése szerint az iskolában azt tanítják a fiatal generációnak, hogy a keresztények gonosz tetteket visznek véghez, például nemi erőszakot követnek el, vért szívnak, gyilkolnak, kémkednek, és kiveszik az emberek szerveit.
Az egyik disszidens azt mondta a Korea Future-nek, hogy a kormány képregényeket jelentetett meg, amelyekben keresztények a gyerekeket templomokba csalták, majd az alagsorba vitték őket vért szívni – áll a jelentésben.
Mint kifejtették, ugyan a Korea Future által dokumentált esetek többsége a sámánizmus hívőire irányult, általában a keresztények kapták a legkeményebb büntetéseket. Ezt azzal indokolták, hogy a rezsim ellenségként tekint a kereszténységre, mivel az súlyos fenyegetést jelent az állam iránti hűségre. A sámánizmus esetében a büntetés lehet fél év munkatábor, illetve három vagy annál is több évnyi átnevelőtábor. A keresztényekre ennél sokkal súlyosabb sors vár: kivégezhetik vagy 15 évtől életfogytig terjedő koncentrációs táborba küldhetik őket – a büntetés akár három generációt is érinthet. Ahogy arra kitértek, Kim Dzsongun és családja a vallás helyett imádatot követel magának és a dzsucse ideológiának.
Bár az ideológia nem sugallja egyértelműen, hogy a vezetők istenek, de rendkívüli lényekként írják le őket, akik képesek természetfeletti tetteket véghez vinni – írták. Az egyik disszidens szavait is idézték, aki arról számolt be, miszerint azt tanítják nekik gyerekként, hogy egy puskából kilőtt golyó inkább irányt változtat, mintsem hogy Kim Ir Szent, Kim Dzsongun nagyapját találja el.
(index.hu)