Hat Csernobilt okozhat...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 23. kedd

Hat Csernobilt okozhat az oroszok nemtörődömsége Európa legnagyobb atomerőművében - A változás jelei láthatóak a megszállt dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben. A munkaterületeken orosz csapatok állomásoznak. Katonák grilleznek és kocognak póló nélkül. Katonai járművek tarkítják a területet. Néhányuk lőszerrel együtt az épületek belsejében áll. Állatok időnként aknákra lépnek rá, és felrobbantják. Kevesebb alkalmazott van a környéken. Mielőtt Oroszország 2022 márciusában elfoglalta az üzemet, az alkalmazottak száma körülbelül 11 ezer volt. Ma ez a szám nagyjából 4000. Mennyire kell ettől aggódni? - teszi fel a kérdést a The Economist.

Zaporizzsja hat reaktora leállított üzemmódban van, és már nem termel áramot, ez azonban nem zárja ki egy esetleges leolvadás lehetőségét. A reaktorok nukleáris üzemanyaggal vannak feltöltve, amelyet folyamatosan hűteni kell, amihez elektromos energiára van szükség.
A létesítmény hálózati csatlakozásait azonban egy kivételével mindegyiket kiiktatták, és hat alkalommal esett már ki a rendszerből. Minden egyes áramkimaradáskor az üzemeltetőknek körülbelül 90 percük maradt arra, hogy megakadályozzák „hat Csernobil” bekövetkeztét azzal, hogy beindítják a dízelgenerátorokat a hűtővíz szivattyúzására.
A feladatok most hosszabb ideig tartanak. Az erőmű volt mérnöke szerint még az alkatrészek mozgatása is gyakran hosszas tárgyalásokat igényel az orosz parancsnokokkal. Sőt, a főnökök egyenruhában vannak, és „a katonai taktika szemszögéből” hozzák a döntéseket.
A karbantartás is késésben van. A „passziválás”, azaz a fémek korrózió elleni bevonása csúszott. A 174 hordónyi nukleáris hulladékot tároló létesítményben a biztonsági adatok elemzése nem megfelelő, ahogy a képzés sem. Azok a szakértők, akik korábban három szimulátoron képezték a személyzetet, többnyire elmentek, vagy áthelyezték őket. Még a mintegy 90 dízelgenerátor is karbantartásra szorul. Egy forrás szerint ezeket óvatosan kell üzemeltetni.
Hétfő kora reggel a Sky News arról számolt be, hogy az erőművet készenléti és vészhelyzeti áramellátó generátorokra kapcsolták.
(index.hu)