Évente legalább hetvenezer ortodox zsidó zarándok érkezik Bodrogkeresztúrra

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 26. szerda

Ahogy az elmúlt évtizedben minden évben, idén is néhány nap alatt mintegy 30-40 ezer ortodox zsidó érkezett Magyarországra, hogy megemlékezzen a világhírű magyar származású rabbiról. A rendezvényt a rabbi unokájának Egyesült Államokban élő családja és annak alapítványa szervezi.

Megközelítőleg 70 ezer vallásos zsidó zarándokol el Bodrogkeresztúrra az egykori csodarabbi sírjához idén is. Az évről évre egyre több vallásos zarándoklót vonzó esemény lehetőséget biztosít a számukra, hogy a hitük szerint a sírnál elmondott imáikkal és az ott elhelyezett „kérő cédulákra” írt, elsősorban családjuk, valamint közösségük jólétére vonatkozó üzeneteik meghallgatásra találjanak – tájékoztatott a Keren Menachen Alapítvány.
A közlemény szerint Reb Steiner Saje (1851–1925) rabbi halálozási évfordulójára leginkább Amerikából, Izraelből, Angliából, Belgiumból, Dél-Afrikából és Ausztráliából érkeznek a hazai településre. Reb Sájele csodarabbi nemcsak a gyógyításairól, tanításairól és adakozásairól volt híres, de a zsidó spirituális tanításai is kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a hívei életében.
A csodarabbi egykori lakhelyén kialakított Reb Steiner Saje Emlékház népszerű zarándokhely, csakúgy, mint a Dereszla-domb oldalában a 18. században alapított zsidó temetőben található sírja, ami fölé óhelt (sátorszerű sírt) is építettek tisztelői.
A több napig tartó, a település életét gazdaságilag is jelentősen meghatározó esemény szervezője és házigazdája a csodarabbi leszármazottja, Rubin Shaye és családja által alapított Keren Menachen Alapítvány, amelyik lassan a negyedik generáció részvételével, közel két évtizedes munkával igyekszik megismertetni a világgal a bodrogkeresztúri rabbi tanításait és a sírhoz való látogatás hagyományát.
Büszkék vagyunk arra, hogy idén minden eddiginél többen jöttek Magyarországra, hogy megemlékezzenek nagyapám emlékéről és nagy hatású tanításairól. Egyúttal köszönetet is szeretnénk mondani a magyar kormánynak, az illetékes hivataloknak és szervezeteknek, valamint Rozgonyi István polgármesternek a segítségért, azért, hogy idén is a hagyományaink szellemében és biztonságban emlékezhetünk meg a számunkra fontos rabbi halálozási évfordulójáról – nyilatkozta Menachem Mendel Rubin fő szervező.
(index.hu)