Megszállók és kínzókamrák

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 24. hétfő

A Kyiv Independent készített interjút a Melitopol városából elmenekült ukránokkal, akik elmondták, hogy milyen kínzásoknak vetették alá őket az oroszok. A városban több mint 1000 embert raboltak el és kínzókamrákat működnek a megszállók.

Melitopolt még a háború első napjaiban foglalták el az orosz csapatok, és nem sokkal később egy partizánmozgalom jött létre a térségben, amely azóta is működik. A megszállók a partizánok akcióira válaszolva a helyi lakosságot próbálják terrorizálni.
A Kyiv Independent szerint egy, a városból elmenekült nő azt mondta, hogy az orosz katonák tavaly szeptemberben vitték el őt, mivel nem rejtette véka alá, hogy Ukrajnát támogatja a konfliktusban. Elmondása szerint egy korábbi büntetés-végrehajtási intézetbe vitték, ahol rögtön ki is vallatták.
Egyikük kérdéseket tett fel, miközben a másik vert. Azzal fenyegettek, hogy eltörik az orromat, hogy a padlón vernek, és hogy »szórakoztatásképp« átadnak a csecsen katonáknak – idézte fel a Marina álnéven nyilatkozó nő.
Arról is beszélt, hogy az orosz katonák bárkit a kínzókamrákba vihettek, aki ukránul beszélt, az ukrán kormányzat telefonos alkalmazásait használta, vagy egész egyszerűen ukrán fizetőeszköz, hrivnya volt nála.
Ivan Fedorov, Melitopol elűzött ukrán polgármestere azt mondta a Kyiv Independentnek, hogy helyi forrásai szerint körülbelül 1000 lakost rabolhattak el az oroszok a városban (korábban ő maga is egyike volt ezeknek a személyeknek). Közülük mintegy 500 fő sorsáról még mindig nem tudnak semmit. A polgármester azt is elmondta: ő maga sem tudja elképzelni, hogy mi mindenre derülhet fény ezekkel az esetekkel kapcsolatban, ha egyszer visszafoglalják a települést.
(index.hu)