Melyik a leginkább vallásos európai ország?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 17. hétfő

Románia továbbra is az egyik leginkább vallásos európai ország, ami a vallás társadalom körében mért fontosságát illeti – derül ki abból a Panorama által közölt infografikából, amelyet az ortodox húsvétra időzítve publikáltak.

A portál az összesítését a Pew Research 2018-2019-es időszakra vonatkozó felmérése alapján készítette, amelyből az derült ki, hogy a vallás gyakorlása a román lakosság több mint felénél a mindennapi életben fontos szerepet tölt be. A vallási elköteleződés ilyen magas szintje egyébként a teljes Balkánra jellemző.
A Pew Research felmérés szerint a görögök a leginkább vállásosak, a görög lakosság 55%-ánál a vallás a mindennapi életben fontos tényezőként jelenik meg. Romániát ebben a tekintetben Görögország mellett csak Bosznia-Hercegovina előzi meg, ahol szintén 50% felett van a lakosság azon aránya, amely szerint a vallásnak fontos szerepe van az életükben.
A Panorama cikke arra is kitér, hogy a nyugat-európai országok közül Portugália (36% tartja fontosnak) és Írország (23%) számít a legvallásosabbnak, míg a legkevésbé vallásos európai országok Észtország, Csehország és Dánia, ahol a vallást fontosnak tartók aránya nem éri el a 10%-ot.
Érdekesség még, hogy a felmérésben Magyarország a középmezőny végén helyezkedik el azon országok kategóriájában, ahol a lakosság 11-15% közötti aránya vallja azt, hogy a vallás fontos a mindennapi életben.
(transtelex.ro)