A dávidisták szektája és David Koresh, a "messiás"

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 10. hétfő

A  Dávidiánus Hetednapi Adventista közösség nevű szektát azután alapította meg Victor Houteff 1934-ben, hogy kitették a Jézus második eljövetelére készülő Hetednapi Adventista Egyházból. A harminc évvel ezelőtt megostromlott Mount Carmel Centert is ő hozta létre, ami 1955-ben, a halála után egy új szervezetre, a Hetednapi Adventisták Általános Dávidista Gyülekezetének Egyesületére szállt át.

Az egyedülálló, alkoholista anya gyermekeként felcseperedett, problémás fiatalkort átélt, és állítólag szexuális zaklatás áldozatává is vált David Koresh (született Vernon Howell) a tinédzserkora végén csatlakozott a Hetednapi Adventista Egyházhoz, majd a húszas évei elején a dávidisták texasi közösségéhez. Idővel meghódította a szekta alapítójának, Benjamin Rodennek az akkor már bőven 60 fölött levő özvegyét, Loist, aki a halálakor a saját fia helyett Koresh-re hagyta a csoport vezetését. A szektát 1987-től irányító szektavezér eddigre már rég elhitette magáról a híveivel, hogy az ő testében jött másodjára a Földre Jézus Krisztus.
A fegyverarzenál betárazása mellett pedig más furcsaságok is történtek: David Koresh először feleségül vett egy, a szektában nevelt fiatal lányt, amikor az betöltötte a 14-et, majd  közös gyermekük megszületése után arra kötelezte a szekta nagykorú női tagjait, hogy hagyják ott a férjeiket, és legyenek az ő arái. A közösségben élő férjes asszonyok új esküt tettek, miközben nem bontották fel az eredeti házasságukat – de az eredeti férjükkel ezután már nem lehetett intim viszonyuk.
A szektavezér számára a közösségben élő gyerekek sem számítottak tabunak. Ezek a gyerekek már egészen fiatalon megtanulták a fegyverviselés csínját-bínját, Koresh pedig a kiválasztottjaival akár már 10 éves korukban is szexuális kapcsolatot kezdeményezett Biblia-olvasás címszóval.
1993. február 28-án a szövetségi ügynökök razziázni akartak Texasban, a Mount Carmel Center nevű birtokon élő keresztény szektánál. Azonban a meglepetés egy hiba miatt nem jött be, az apokalipszisre háborús fegyverarzenállal készülő hívők pedig ellenálltak. Az akció először többórás lövöldözésbe, majd hosszas tárgyalásba torkollott. A történetnek 51 nappal később lett vége, amikor a keresztény szekta bázisa porig égett. Az egész  eseménysornak összesen 86 halálos áldozata volt, köztük 28 gyerek.

(24.hu)