A bűn világa - bepillantás a korrupciós ügy kulisszái mögé

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. március 24. péntek

Végtelenül elszomorító történet látni, ahogy a kapzsiság, a lelketlenség és a gőg felemészt embereket és megrontja az országot is. Az utóbbi idők egyik legnagyobb botránya, amiről a kelleténél sokkal kevesebbet beszélünk - és imádkozunk -, az, hogyan tették tönkre emberek ezreit maffia-módszerekkel a végrehajtó kar emberei, csak a saját hasznukat keresve. Szívük sötétségébe enged bepillantást az alábbi részlet egy lehallgatott telefonbeszélgetésből a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és társa között:

    Schadl György: Halló! Jókor?
    R. Róbert: Tart még a parti, ugye?
    Schadl György: Nem jössz le?
    R. Róbert (nevetve): Nem szeretnék.
    Schadl György: Figyelj, itt ülünk öten, mindenkit ismersz, a két Marci, az A. meg a L. T.
    R. Róbert: Igen?
    Schadl György: Csak mi vagyunk fiúk, és úgy húsz prostituált van rajtunk kívül. Nem jössz le?
    R. Róbert: Nem elég a húsz prostituált? Kell még egy?

Ilyen telefonbeszélgetés zajlott le Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és R. Róbert között, aki az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének vádlottai. (Előtte Róbertet 2018-ban sikkasztásért egy év szabadságvesztésre ítélték három év próbaidőre felfüggesztve.)
A Völner-Schadl ügy egyik kulcsfigurája R. Róbert, akit a nyomozók eredetileg megfigyeltek, és akivel a vádirat szerint Schadllel egymást „gazdámnak” vagy „gazdinak” hívták. Az iratok szerint Schadl egyszer felhívta R. Róbertet, hogy segítsen elkenni egy harmadik személy sok százmilliós áfacsalását, és a végrehajtói kar elnöke szerint ez a személy fizetne azért, hogy ne legyen belőle gyanúsított vagy vádlott, „egy százast rögtön letétbe tudunk rakatni”.
Ahogyan Schadl, úgy R. Róbert is ártatlannak vallotta magát a bíróságon. Összesen huszonkét vádlottja van az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének, amelyben a vád a többi közt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, visszaélés a hivatali helyzettel, és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás. A Schadl–Völner-ügy előkészítő tárgyalása február közepén kezdődött. A végrehajtói kar elnöke és a volt igazságügyi államtitkár is ártatlannak vallotta magát, több végrehajtó ugyanakkor beismerte bűnösségét.
(telex.hu)