Ötmillió fával állítanák meg a sivatag terjeszkedését Irakban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. március 14. kedd

Ötmillió fát ültetnének Irakban az elsivatagosodás és a homokviharok ellen, a tervet vasárnap jelentette be az arab ország miniszterelnöke – írja az MTI.

„Az emelkedő hőmérséklettel, csökkenő csapadékmennyiséggel, egyre több homok- és porviharral járó éghajlatváltozás veszélybe sodorja az élelmiszer-ellátást, az egészséget és a környezetet” – mondta Mohammed asz-Szudáni a dél-iraki Baszrában egy klímakonferencián, amin nagykövetek és ENSZ-tisztségviselők vettek részt. Hozzátette, hogy a tervek szerint minden kormányzóságba jutna a fákból.
Irakban több mint hétmillióan saját bőrükön érzik az éghajlatváltozást, ezen belül a szárazság miatt több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A kormányfő emiatt megígérte, hogy Bagdadban nemsokára a klímaváltozással kapcsolatos régiós konferenciát szerveznek.
Irakban 2022-ben tucatnyi homok- és porvihar pusztított, amelyek hatására számosan légzési nehézségekre panaszkodtak. A hatóságok elrendelték több iskola bezárását akkor, és egy időre leállították a légi forgalmat is.
Napjainkra az egykor „harmincmillió pálmafa országának” nevezett Irak területének már 39 százaléka sivatagosodott el, és ez ellen a vezetés egyebek között a városok körül kialakított zöld övezetekkel próbálja felvenni a küzdelmet.
Mindeközben vészesen apad az Irakot átszelő Tigris és Eufrátesz folyók vízmennyisége, ehhez az éghajlati változások mellett az iraki és a törökországi gátak is hozzájárulnak. Nem az iraki az első ilyen jellegű régiós kezdeményezés: Szaúd-Arábia korábban bejelentette, hogy a következő tíz évben tízmilliárd fa ültetését tervezi a királyságban, valamint további 40 milliárdot az Arab-félszigeten más arab államokkal együttműködve.
(telex.hu)