Az ördög természete megmutatkozik

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. február 23. csütörtök

1938-ban a négyhatalmi egyezmény után úgy tért haza a francia és az angol miniszterelnök, hogy „örök békét” kötöttek, Chamberlain diadalmasan lobogtatta a papírt Hitler úr aláírásával az ünneplő tömegnek. 2015-ben ugyanígy tértek haza a „Minszki megállapodás” aláírói: Putyin úr szerződésben garantálta, hogy nincs több területi követelése Ukrajnával szemben. Csakhogy az ördög mindig éhes, és nem érdeklik a papírok…

2022. február 24-én, egy évvel ezelőtt Putyin Oroszországa egyszerre több oldalról lerohanta Ukrajnát. Ha a villámháborús terve sikerül, valószínűleg követte volna őt Kína Tajvan ellen, Törökország a kurdok ellen, és Irán, Szaúd-Arábia, és az összes kisebb-nagyobb diktátor, a gonosz lelkek legnagyobb örömére, világégésbe burkolva földünket.
Nem így történt, két okból. Az egyik, hogy az ukrán miniszterelnök nem menekült el – ahogy azt minden gyáva diktátor reméli és hiszi ellenségeiről -, hanem a honvédő háború élére állt. Az ukrán nép ugyanis legkésőbb 2014-ben, az első orosz támadás és megszállás után megértette, mi várna rá Putyin ölelésében, és nem kért belőle. A másik ok pedig, hogy Európa felébredt, ugyanúgy, mint 1939-ben, amikor megértette, hogy vagy ellenáll Hitlernek, vagy vége lesz a polgári demokráciának, szólásszabadságnak, törvény előtti egyenlőségnek, stb.
Az elmúlt egy év megmutatta, mit érnek az orosz elnök hazugságai az ukrán nép megmentéséről: tömeggyilkosságot, milliók menekülését, a polgári infrastruktúra szétbombázását és a győzelem, a hatalom akarását minden áron, még saját népe vágóhídra küldése árán is (gondoljunk a százezernyi halott orosz katonára, akik biztos nem ezt a jövőt képzelték el maguknak).
Nagy kárt okozott az orosz elnök az ortodox kereszténységnek - az ortodox egyház szakadást élt át és létrejött a független ukrán ortodox egyház -, de az egész keresztény világnak is, amikor hódító törekvéseit keresztény szólamokkal igazolta. Hány Istent kereső ember fordult el Jézustól, mert elhitte, hogy Ő a fegyverek erejével hódít a világon? És hány pogány gondolta azt, hogy ő bátran mondhatja magát kereszténynek és azt tehet, mondhat, amit csak akar?
Utólag visszatekintve persze láthatjuk, hogy Putyin már a kétezres évek elején elkezdte a nagy menetelést Csecsenföld lerohanásával, Grúzia, Moldova egy részének elcsatolásával, a közép-ázsiai posztszovjet köztársaságok térdre kényszerítésével, Örményország magára hagyásával (egy újabb szerződés szegéssel) és Fehéroroszországot is majdnem sikerült bekebeleznie (csak hát Lukasenka is, mint minden diktátor, kakas akart maradni a maga szemétdombján), és ha sikerült volna neki Kijev lerohanása, akkor mi következtünk volna és a balti kis államok.
Hogy ez mennyire igaz, az épp az utóbbi napok igazolják. Putyin felmondta a Moldovával kötött békemegállapodást, nyilvánvalóvá téve, hogy nem elégszik meg az eddig elcsatolt területekkel. Az is világossá vált, hogy a háborús helyzetet kihasználva újra kísérletet tesz Fehéroroszország „perszonálunióba” kényszerítésére. (Bizony, az ott állomásozó orosz csapatok nem csak Ukrajnát fenyegetik…)
„Álljatok ellen a gonosznak és megfut tőletek” (Jak 4, 7). Van, amikor nincs más lehetőség, mint ellenállni, ahogy Jézus is tette. Még a keresztfán sem engedett a sátán sürgető hívásának, hogy mentse magát, a legnagyobb szenvedés közepette is kitartott és végül győzött a gonoszság minden ereje felett. Mi is ezt imádkozzuk: szabadíts meg minket a gonosztól!
Európa felébredt és megértette, hogy Putyint meg kell állítania. Milyen szomorú, hogy pont a magyar kormány - annak a népnek megválasztott vezetői, amelyik többször megélhette, milyen az orosz csizma alatt nyögni és alulról tisztogatni, és amelyik még október 23-án is az orosz tankok ellen védekező pesti srácokat éltette -, akadályozza minden lehetséges eszközzel ezt a védekezést. De még ennél is többet tesz: menedéket ad orosz háborús bűnösöknek, önti a pénzt az orosz gazdaságba, a magyar közéletet pedig elárasztja az orosz propagandával. A hazugságok hálójával igazolt gonoszság pedig meghasonlásba és erkölcsi bukásba taszít minket. Mert a bűn igazolása fertőz, erodálja maradék tartásunkat és kiszolgáltat minket a legaljasabb késztetéseknek is.
Látva a rettenetes testi-lelki pusztítást, amit ez a háború hozott ránk és az egész világra, ha mást nem is tehetünk, legalább imádkozzunk: Uram, szabadíts meg minket a gonosztól! A háborús haszonlesőktől, gyilkosoktól ments meg Uram, minket! Add, hogy vége legyen a háborúnak Ukrajnában és az egész világon! Segíts, hogy a menekültek hazatérhessenek és megkezdődhessen az újjáépülés ideje! Hozd el a békét a szívünknek, egyházunknak és hazánknak, hozd el Ukrajnának és az egész világnak! Az antikrisztusi emberektől és az „orosz békétől” ments meg Uram, minket! Ámen.
Sipos Gyula (www.szeretetfoldje.hu)