Az orosz megszállás hétköznapjai

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. február 06. hétfő

Kilakoltatott civilek és kisajátított lakások, rablások és könyvégetések, kiskorúak deportálása és új katonai támaszpont építése... hírek + ima:

 Tokmakban az oroszok kilakoltatják az ukrán civileket - A Zaporizzsja régióban található Tokmak városában az orosz csapatok erőszakkal kilakoltatják a civileket otthonukból, hogy elszállásolják helyi szövetségeseiket – értesült az Ukrajinszka Pravda. Az ukrán fegyveres erők vezérkara arról is beszámolt, az oroszok házkutatásokat tartanak egy herszoni faluban, hogy hajókat, vízimotorokat és más, vízi közlekedéshez szükséges felszereléseket lopjanak el a civilektől.

 Könyvégetéseket rendeztek az oroszok Luhanszkban - Az orosz erők ukrán könyveket foglaltak le könyvtárakból és iskolákból a megszállt Luhanszk keleti részén, és a távfűtési rendszerek kazánjaiban elégették őket - közölte a Nemzeti Ellenállási Központ, az ukrán különleges erők által működtetett szervezet. Az oroszok által megszállt Rovenkijben tömegesen égetik el az ukrán könyveket, különösen az irodalmat - írta meg a The Guardian.

 Műholdfelvételek szerint egy új katonai bázist építettek az oroszok - Az orosz erők katonai bázist építettek a Krím északi részén - jelentette az American Enterprise Institute. Az intézet elemzője a műholdképeket vizsgálva megállapította, hogy a bázison helikopter-leszállópálya, megerősített területek és járműtámaszpontok vannak - írta meg a Sky News. A képek napokkal az után készültek, hogy a Krímben az oroszok által beiktatott hatóságok közölték, hogy mintegy 500 ingatlant államosítottak a félszigeten, köztük olyanokat, amelyek vezető ukrán politikusok és üzletemberek tulajdonában vannak.

 Fűtés és meleg víz nélkül - Az oroszok által megszállt, Európa legnagyobb atomerőműve köré épült Enerhodarban jelenleg nincs fűtés és meleg víz, a lakóépületekben 10-15 Celsius-fokos a hőmérséklet – közölte február 5-én Enerhodar polgármestere, a városból korábban már elmenekült Dmitro Orlov. A helyzet Enerhodarban továbbra is kritikus, mert a városban tulajdonképpen nincs fűtés, mivel az ellenség nem engedi beindítani a zaporizzsjai atomerőmű egyik blokkját sem – idézte Orlovot a The Kyiv Independent.

 A Nemzeti Ellenállási Központ szerint az oroszok azt fontolgatják, hogy a Luhanszki területről az Oroszország északnyugati részén található Karéliai Köztársaságba deportálnak kiskorúakat. Mint írták: a luhanszki tiszviselők már találkoztak is a karéliai törvényhozás elnökével, és arról tárgyaltak, hogy „rehabilitáció” és „pihenés” céljából Karéliába telepítik őket. Az eset nem példa nélküli, ugyanis néhány napja, február 2-án a luhanszki Liszicsanszk városából 50, középiskolás korú gyermeket az oroszországi Tatárföldre vittek el. A Nemzeti Ellenállási Központ szerint az efféle akciók célja a fiatalok asszimilálása. Mint írták, az orosz fél a háború kezdete óta mintegy 14 ezer kiskorút deportált Oroszországba.

Ima: Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya és minden szentek közbenjárására, hogy hiúsítsd meg a terror tovább folytatódását! Vess véget a háborúnak és segíts, hogy a menekültek visszatérhessenek otthonaikba és megkezdődhessen az újjáépülés Ukrajnában és az egész világon! Kérünk, hozd el az áldott békekort a földre! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...