Iskolák perlik a közösségimédia-szolgáltatókat az Egyesült Államokban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. január 12. csütörtök

A seattle-i állami fenntartású iskolák pert indítottak a TikTok, a Facebook, az Instagram, a Snapchat és a Youtube ellen, mert mentális krízist okoznak a fiataloknál. Az iskolák azzal érvelnek, hogy a közösségimédia-platformok „kihasználják a felhasználóikat pszichológiai és neuropszichológiai szempontból, hogy egyre több időt töltsenek” az oldalakon, és ezek a módszerek károsak a fiatalokra.

A vádlottak kihasználták a fiatalok agyának sérülékenységét, és az országban több tízmillió iskolás vált a túlzott használat miatti pozitív visszajelzések körforgásának foglyává” - állapították meg az oktatási intézmények képviselői.
Az iskolák azt is kifogásolják, hogy a közösségi médiában nagyon sok ártalmas tartalmat láthatnak a fiatalok, például szélsőséges fogyókúrás ötleteket vagy arra való buzdítást, hogy kárt okozzanak magukban.
Az elmúlt években nagymértékben nőtt a depressziós, szorongó, önmagában kárt tevő és öngyilkos gondolatokkal küzdő fiatalok aránya: a seattle-i iskolákban 2009 és 2019 között 30 százalékkal nőtt azoknak a tiniknek a száma, akik folyton szomorúnak vagy reményvesztettnek érezték magukat.
A Google úgy reagált a vádakra, hogy nagyon sok pénzt költött arra, hogy olyan védelmi intézkedéseket vezessen be, amelyekkel „a gyerekeknek biztonságos megtapasztalásokban lehet részük” a platformokon. A szülők például beállíthatnak a gyermekük számára képernyőidő-korlátozást és tartalmakat is kiszűrhetnek.
A Snapchat képviselői elmondták, hogy mentális egészséggel foglalkozó szervezetekkel is együttműködnek a cégnél, hogy a felhasználók számára eszközt nyújtson a biztonságos használathoz.
Ha az iskolák megnyernék a pert, akkor prevenciós projektekre költenék a pénzt, és segítenének azoknak a fiataloknak, akik túl sokat használják a közösségi médiát.
(hetek.hu)