Putyin fegyverszünetet hirdetett - nemzetközi összefoglaló + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. január 06. péntek

Miután Vlagyimir Putyin arra utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy 36 órán át tartó fegyverszünetet hirdessen a fronton az ortodox karácsony idejére, az ukrán vezetőség egyhangúlag utasította el az orosz elnök felszólítását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint mindez csak álca, és Oroszország valójában nem törekszik a békére. A Nyugat szerint Putyin bejelentése hazug és képmutató. Az index.hu összefoglalója:

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítása szerint az orosz csapatoknál január 6-án déltől fegyverszünet lép életbe a teljes ukrajnai frontvonalon, hogy megünnepeljék az ortodox karácsonyt. Az államfő a döntését az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka felhívását figyelembe véve hozta meg, aki január 5-én szólította fel a karácsonyi tűzszünetre a fegyveres konfliktusban részt vevő feleket. Az egyelőre nem világos, hogy mind a támadó, mind pedig a védekező orosz alakulatokra vonatkozik-e az utasítás.
Figyelembe véve Kirill pátriárka felhívását, utasítom az Orosz Föderáció védelmi miniszterét, hogy hirdessen tűzszünetet a teljes ukrajnai frontvonalon 2023. január 6-án 12 órától 2023. január 7-én 24 óráig. Abból a tényből kifolyólag, hogy nagyszámú ortodox vallású állampolgár él az ellenséges övezetben, felszólítjuk az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet, és tegye lehetővé számukra, hogy szenteste és karácsony napján is részt vehessenek az istentiszteleteken – fogalmazott Vlagyimir Putyin a közleményében.
Az ukrán vezetés azonban elutasította az orosz elnök és az ortodox egyházfő felszólítását, és álcának, csapdában nevezték a karácsonyi fegyverszünetet. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó cinikus csapdának nevezte az orosz pátriárka tűzszüneti felhívását, mivel úgy látja, hogy az orosz ortodox egyház inkább a háborús propaganda eszközeként működik, mint a globális ortodoxia legfelsőbb tekintélyeként.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fegyverszünetre reagálva világosan kijelentette: Vlagyimir Putyin a karácsonyi fegyverszünetet arra használja, hogy ideiglenesen leállítsa az ukrán fegyveres erők előrenyomulását keleten, és az ünnepeket akarja álcaként használni. Az ukrán államfő szerint azonban mindez csak a háborús áldozatok számának újabb növekedését fogja eredményezni.
Azok, akik továbbra is országunkat terrorizálják, és embereket küldtek népünk lemészárlására, határozottan nem értékelik az életet, és még inkább nem a békére törekednek – fogalmazott Volodimir Zelenszkij éjjeli videóüzenetében.
Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára is keményen reagált a Kreml felszólítására, amely szerinte hazugság és képmutatás. A Twitteren úgy fogalmazott: „Mi köze van a pitiáner Kremlnek a karácsony keresztény ünnepéhez? Ki fog hinni annak a söpredéknek, aki gyerekeket öl, szülészetekre lövöldözik, és foglyokat kínoz? Fegyverszünet? Hazugság és képmutatás”.
Egy tévéműsornak adott nyilatkozatában pedig kijelentette, hogy Ukrajna nem fog semmiféle tárgyalásokat folytatni Oroszországgal az úgynevezett karácsonyi tűzszünetről. „Van egy nagyon egyszerű megoldás: fogják a bőröndjeiket, és menjenek vissza Oroszországba. Nem fogunk fegyverszünetről tárgyalni velük. Semmi közünk hozzá” – tette hozzá Danyilov.

Putyin így próbál levegőhöz jutni?
Az egyoldalú fegyverszünet híre a Nyugatot sem hagyta nyugodni. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden saját elmondása szerint nem szívesen reagál Putyin kijelentéseire, de úgy véli, hogy az orosz elnök így próbál meg levegőhöz jutni a háború okozta veszteségek közepette. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta: érdekesnek találta, hogy az oroszoknak azzal nem volt gondjuk, hogy december 25-én és újévkor kórházakat, óvodákat és templomokat bombázzanak Ukrajnában.
Charles Michael, az Európai Tanács elnöke szintén nem bízik Putyin őszinteségében, és továbbra is úgy véli, hogy az orosz csapatok kivonása az egyetlen komoly lehetőség a béke és a biztonság helyreállítására.
Van egy agresszor: a Kreml. És egy áldozat: az ukrán nép. Az orosz csapatok kivonása az egyetlen komoly módja a béke és biztonság helyreállításának. Az egyoldalú tűzszünet bejelentése ugyanolyan hazug és képmutató, mint az illegális és groteszk annektálás és az azokat kísérő népszavazások – írta a Twitteren az Európai Tanács elnöke.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint a karácsonyi fegyvernyugvás nem pótolja a tartós békét. António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölne bármiféle fegyverszünetet Ukrajnában az ortodox karácsony idején, de annak is tudatában van, hogy „ez nem pótol egy igazságos békét, amely összhangban áll a világszervezet alapokmányával és a nemzetközi joggal” – közölte Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő.

ISW: Ukrajna hírnevének csorbítása a cél
A washingtoni Hadtudományi Intézet (Institute for the Study of War, ISW) elemzése szerint Vlagyimir Putyin bejelentése valószínűleg egy információs hadművelet, amelynek célja, hogy Ukrajna hírnevét csorbítsák, ugyanakkor az átmeneti fegyvernyugvás arra is lehetőséget adhat, hogy átcsoportosítsák erőiket, és újraindíthassák az offenzívát a frontvonal kritikus pontjain. Egy ilyen szünet aránytalanul nagy előnyt jelentene az orosz csapatoknak, és megfosztaná Ukrajnát a kezdeményezés erejétől.
Az elemzésben ugyanakkor azt is írják: Putyin tisztában van azzal, hogy nem várhatja el Kijevtől, hogy teljesítse a váratlanul meghirdetett tűzszünet feltételeit, és lehet, hogy azért kérte a fegyvernyugvást, hogy Ukrajnát úgy állítsa be, mint aki nem enged, és nem hajlandó megtenni a tárgyalásokhoz szükséges első lépéseket. Ez egy olyan szándékos információs taktika, amelyet Oroszország már korábban is alkalmazott – teszik hozzá.
Ugyanakkor érdekes az is, hogy a fegyverszünetet az orosz elnök ilyen rövid határidővel jelentette be. Úgy vélik, ha Putyin döntése valóban vallási indíttatású, akkor több időt adott volna a felkészülésre. A tűzszünet bejelentése 24 órával azelőtt, hogy az hatályba lépne, azt sugallja, hogy azt azzal a szándékkal tették, hogy a tűzszünet teljes időtartama alatt tovább harcoló ukrán erőket úgy állítsák be, mint amelyek nem hajlandók tenni a béke érdekében, és mindenáron harcolni akarnak – olvasható a Hadtudományi Intézet elemzésében.
(Kuli Orsolya, index.hu)

Frissítés: Ukrajna teljes területén légvédelmi riadót hirdettek, annak ellenére, hogy közép-európai idő szerint ma reggel tíztől az oroszok egyoldalú tűzszünetet hirdettek. Egy herszoni tűzoltóállomást is lőttek és Kramatorszk is tűz alatt áll. A fronton egyelőre nincs jele annak, hogy szünetelne az ellenségeskedés... (Reuters)

 

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy tedd készségessé az emberek, főleg a vezetők szívét a valódi békére és az ehhez vezető tárgyalásokra! Segíts, hogy ne haljon meg több ember a harcokban! Add, hogy a menekültek hazatérhessenek, az elpusztított területek újjáépülhessenek és véget érjen a háború. Az antikrisztusi emberektől, uszítóktól és agresszoroktól ments meg Uram, minket! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...