Kidobott templomi üvegablakokból üvegház

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. január 03. kedd

A sok évszázados templomok átalakulásai során sokszor különböző értékes, vagy épp kevésbé értékes részek tűnnek el nyomtalanul: falrészek, díszek, oltárok, vagy akár üvegablakok is, amik aztán egy raktár mélyén, vagy sajnálatos módon egy hulladékkal teli konténer mélyén végzik. Ezeket a kidobásra és megsemmisítésre ítélt példányokat gyűjtötte össze hosszú évek alatt a Brit Királyi Szobrászati Társaság két tagja, Tony Heywood és Alison Condie, akik a darabokat három év alatt (2015-2018) kicsit másként összerakva a világ kétségkívül legfurcsább üvegházát építették fel belőlük.

A Hyde Parktól mindössze pár száz méterre lévő Porchester Place-en felállított mű a nem ritkán évszázadokat egy templomhajó felett álló képeket szándékosan tette még szürreálisabbá, hiszen apostolok, illetve más alakok arca is átalakult, a végeredmény pedig leginkább egy furcsa fantáziavilágra hasonlít.
A mindössze egy évre kiállítani tervezett, de még ma is ugyanott ácsorgó építményt eredetileg az Oxford Botanic Garden területén akarták felállítani, ahol pszichoaktív növényeket tartottak volna bennük, a terv azonban az utolsó pillanatokban változott.
Az üvegházról még több fotó itt, a Heywood & Condie hivatalos oldalán látható.
(24.hu)