XVI. Benedek pápa utolsó szavai: „Uram, szeretlek!”

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. január 03. kedd

Személyi titkára, Georg Gänswein érsek idézi XVI. Benedek emeritus pápa utolsó szavait, amelyeket néhány órával halála előtt, az éjszaka folyamán mondott. Joseph Ratzinger papi szolgálatát éppen Jézus, „a Szeretett” keresése jellemezte, ahogy erre maga Ferenc pápa is emlékeztetett 2016-ban.

Andrea Tornielli, a Vatican News főszerkesztője írja: XVI. Benedek emeritus pápa utolsó szavait egy ápoló hallotta az éjszaka közepén. Ez december 31-én hajnali 3 óra körül történt, néhány órával a halála előtt. Amikor még nem kezdődött el Joseph Ratzinger haláltusája, munkatársai és asszisztensei váltották egymást a gondozásában. Abban a pillanatban viszont csak egyetlen ápoló volt vele, aki nem beszélt németül. „XVI. Benedek – beszéli el megindultan titkára, Georg Gänswein érsek –, csak suttogó hangon, de jól kivehető módon olaszul mondta: »Uram, szeretlek!« Abban a pillanatban én nem voltam ott, de az ápoló nem sokkal később beszámolt róla. Ezek voltak az utolsó érthető szavai, mert utána már nem tudta kifejezni magát.”

„Uram, szeretlek!” – szinte összefoglalja Joseph Ratzinger életét, aki évek óta készült a Teremtőjével való végső, személyes találkozásra.

Ferenc pápa 2016. június 28-án, immár emeritus elődje pappá szentelésének 65. évfordulóján azt az „alapvonást” kívánta hangsúlyozni, amely végigvonult Joseph Ratzinger hosszú papi pályafutásán: „A papságról írt sok szép írása egyikében azt hangsúlyozza, hogy Simon döntő elhívásának órájában Jézus, tekintetét rá szegezve, egy dolgot kérdez tőle: »Szeretsz-e engem?« Milyen szép és igaz ez! Mert itt, ahogy mondja nekünk, ebben a »szeretsz-e engem?« kérdésben alapozza meg az Úr a pásztorkodás igazi értelmét, mert csak ha szeretet van az Úr iránt, akkor tud pásztorkodni rajtunk keresztül: »Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek«.”

„Ez az a vonás – folytatta Ferenc pápa –, amely egész papi és teológia szolgálatában eltöltött életét uralja, amelyet nem véletlenül úgy határozott meg, hogy »a Szeretett keresése«. Valóban ez az, amiről mindig tanúságot tett és tesz ma is; hogy a döntő dolog, ami minden egyes napunkat, bármi jöjjön is, keretbe foglalja, ami minden mást megalapoz, az az, hogy az Úr valóban jelen van, hogy vágyunk rá, hogy bensőleg közel vagyunk hozzá, hogy szeretjük Őt, hogy valóban hiszünk benne, és, mivel hiszünk benne, igazán szeretjük Őt. Ez a szeretet az, ami igazán betölti a szívünket, ez a hit az, ami lehetővé teszi, hogy biztonságban és békésen járjunk a vízen, még a vihar közepette is, ahogy Péter tette.”

Fordította: Hollósi Judit

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír