A Tanítnék Mozgalom évértékelőjéből

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. január 02. hétfő

"Sokan elfáradtak, mert azt gondolják, hogy eredmény nélkül maradt a tiltakozás. Ebben nincs igazuk, mert:

    Hiszen eredmény, hogy a társadalom egyre nagyobb hányada érti, hogy baj van az oktatási/nevelési intézményekben.
    Eredmény, hogy erre „Brüsszel” is felfigyelt, és rákényszerítette a kormányt egy sokkal rövidebb időtávú bérfelzárkóztatási program ígéretére, mint amit ők terveztek volna. Ezt az Unió finanszírozni is fogja a következő 3 évben, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a magyar adófizetők pénzét kell az államnak az oktatás fenntartására fordítania!
    A magyar döntéshozók oldaláról is vannak eredmények – még ha azok felemásak is: nyár elején egy EU-nak küldött dokumentum tanúsága szerint többek között beismerték, hogy létezik a pedagógushiány - amit addig tagadtak -, hogy az életpályamodell elbukott, s hogy a tanárok alulfizetettek és túlterheltek.
    Sajnos, és bármily furcsán hangzik is, a kormány részéről „eredmény” az a gyalázatos, elnyomó reakció, 14 tiltakozó tanár kirúgása, amellyel 8 hónap hallgatás után jelezték, hogy észrevették az immár országos kiterjedtségű megmozdulásokat az iskolákban és óvodákban.  Bízunk benne, hogy az elbocsájtottak a bíróságon mielőbb jogorvoslatot nyernek!
    „Persze” a kormányzati lakájmédiába a hangunk még alig-alig szűrődött be. Viszont eredményecske, hogy a kormány megalakulása óta először maga az oktatásért felelős miniszter is megjelent egy pedagógusoknak szervezett eseményen. Még ha ott az államtitkárával együtt úgy is viselkedett mint elefánt a porcelánboltban, s még ha az egész célja nem is volt más, mint „Brüsszel” felé demonstrálni ezzel a „miniparlamentnek” álcázott, a szakmánkat egészében megalázó eligazítással, hogy ők konzultálnak az érintettekkel. (Szerencsére ott is egyre inkább átlátnak a szitán.)
Szóval vannak eredmények, de még nagyon messze vagyunk a végső céltól, ezért nem hagyhatjuk abba!
Köszönjük az idei részvételt a tiltakozásban, a kiállást! Köszönjük a szolidaritást a diákoknak, a szülőknek, az állampolgárok sokaságának! Köszönjük még egyszer a támogatásokat, és köszönjük munkatársaink és aktivistáink munkáját!
Az ünnepek alatti szusszanás után folytatnunk kell! Nem hagyhatjuk cserben egymást! Gyermekeink jövője, a közös jövőnk a tét!"
(Részlet az évrétékelő levelükből)