Figyelmeztető levél szülőtársaknak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 30. péntek

"Paál Tamás és Paál-Szarvas Réka vagyunk, 6 gyermek szülei. Mi szóltunk néhány hete Eszteréknek a magyar mozikban futó LMBTQ-érzékenyítő rajzfilmről, amire sajnos mi is beültünk a legnagyobb fiunkkal, amikor még premierként futott a moziban. Engedje meg, hogy röviden elmeséljük a történetünket.

Igyekeztünk körültekintően választani, de az idő és hely tényezői határt szabtak az elképzeléseinknek.
Megnéztük a rajzfilm előzetesét, ami alapján ígéretesnek tűnt a mese. Sem az előzetesben, sem a leírásban nem volt feltüntetve, hogy homoszexuális érzékenyítést tartalmaz a film. S bár azon a napon, amikor megnéztük, 12-es karika volt a film korhatáraként megjelölve, mostanra minden felület 6 éves kor felett ajánlja a mese megtekintését.
Nem is értjük, hogy hogy vetíthetik ezt a filmet gyerekeknek a hatályos gyermekvédelmi jogszabályok mellett.
A film nézése közben derült csak ki, hogy a főszereplő srác (14-15 éves) szerelmes egy másik fiúba, amire egyértelmű utalás van a mese elején.
Nagy dilemma volt, hogy családostul kivonoljunk a moziból, vagy se. Végül, mivel felmerült korábban már ilyen téma a családunkban, ezért megbeszéltük ott helyben, hogy mit látunk, és hogy hogyan kell kezelni a látottakat, és maradtunk.
Nagyon aljasnak érezzük, hogy pont a kiskamaszkor elején, amikor amúgy is keresi a helyét a világban a gyermek, ilyen „természetesen” kínálja fel ezt a tartalmat ez a Disney-film.
A mese egyébként – szerintünk – értékes mondanivalókat is tartalmaz, de ez a szerelmi szál többször merült fel a történet során és mindenki úgy kezelte, mintha teljesen természetes lenne (akár apa, akár anya, akár a nagypapa).
Régóta támogatunk minden család-, élet- és gyermekvédő törekvést. Fontosnak tartjuk, hogy a mesék is azt az értékrendet támogassák, amilyen világot mi is példaként szeretnénk a gyermekeink elé állítani.
Arra kérjük ezért szülőtársainkat és minden felelős embert, hogy csatlakozzanak a Magyar Filmirodához címzett petícióhoz, hogy változtassák meg a mesefilm korhatár-besorolását.
A petíció aláírható itt: https://citizengo.org/hu/fm/209692-kapjon-18-as-karikat-a-fura-vilag-film
Nagyon szépen köszönjük! Isten áldja Önöket!
Paál Tamás és Paál-Szarvas Réka"
(CitizenGo.org)