Átfogó ukrán béketerv - cikk + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 29. csütörtök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök átfogó békejavaslata Oroszországgal kapcsolatban ma már többször is szóba került. Először a novemberi G20-csúcstalálkozón jelentették be, és Zelenszkij azóta Washingtonban Joe Biden amerikai elnökkel is tárgyalt a kérdésről. A Sky News szerint az ukrán elnök tíz pontból álló terve a következőket foglalja magában:

   - Nukleáris biztonság, különös tekintettel Európa legnagyobb atomerőműve, Zaporizzsja biztonságának helyreállítására.
   - Élelmezésbiztonság, beleértve Ukrajna gabonaexportjának védelmét és biztosítását a világ legszegényebb országaiba.
   - Energiabiztonság, különös tekintettel az orosz energiaforrásokra vonatkozó árkorlátozásokra, valamint Ukrajna segítésére az energetikai infrastruktúra helyreállításában.
   - Az összes fogoly és deportált szabadon bocsátása, beleértve a háborús foglyokat és az Oroszországba deportált gyermekeket.
   - Ukrajna területi integritásának helyreállítása és Oroszország megerősítése az ENSZ Alapokmánya szerint, ami Zelenszkij szerint nem vita tárgya.
   - Az orosz csapatok kivonása és az ellenségeskedések beszüntetése, Ukrajna és Oroszország államhatárának helyreállítása.
   - Igazságszolgáltatás, beleértve egy különleges bíróság felállítását az orosz háborús bűnök üldözésére.
   - Az ökológiai katasztrófa megelőzése. Ez a környezetvédelem szükségességét jelenti, a hangsúlyt az aknamentesítésre és a víztisztító létesítmények helyreállítására helyezve.
   - A konfliktus eszkalálódásának megelőzése és az euro-atlanti térség biztonsági infrastruktúrájának kiépítése, beleértve az Ukrajna számára nyújtott garanciákat.
   - A háború befejezésének garantálása, beleértve az érintett felek által aláírt dokumentumot.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására, hogy befejeződjön a háború, sikerre vezessenek a béketárgyalások, s így a menekültek hazatérhessenek, az újjáépítés megkezdődhessen Ukrajnában, Oroszországban és az egész világon! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...