Karácsonykor nehéz az egyedüllét

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 24. szombat

Máté Gábor kanadai–magyar író, orvos, pszichoterapeuta szerint ennek egyik érzelmi mozgatórugója a hiányérzet. A szakember úgy véli, az elvárás, az elképzelés, az ideál és a valóság között sokkal nagyobb a hézag karácsony körül, mint egész évben, mert karácsonykor megvan az elvárás, hogy megtapasztaljuk a szeretetet, az örömet és a boldogságot a családdal. Aki ezt nem tudja megtalálni, annak a szenvedése még nagyobb, és összehasonlítja magát azokkal, akik boldogan összejönnek a családdal és ünnepelnek.

- Akik egyedül vannak, azok nagyon szenvednek ebből a hiányból. Egész évben ezt elfelejthetjük, de a karácsony körül nagyon nehéz nem észrevenni, hogy egyedül  vagy és magányos vagy – mondta, hozzátéve, a karácsonyi depresszió másik oka szintén a gyerekkorból ered. Szerinte az a gyerek, aki gyerekkorban bántalmazva volt, vagy valami más ok miatt szenvedett, azt képzeli magáról, hogy „én nem vagyok elég jó”. Ezzel a hittel nő fel, ez a hit vezeti az egész életét. Karácsonykor, ha hiányzik a szeretet és a kapcsolat, akkor ez a hit, hogy nem vagyok elég jó, nagyon fájdalmasan megjelenik, olyan formában, hogy „azért nem szeretnek, azért nincs kapcsolatom, mert én nem vagyok elég jó”. Miközben lehetne ez másként is.
- Az a tény, hogy létezem, elég kell legyen ahhoz, hogy engem szeressenek, ünnepeljenek, meghalljanak, lássanak, szeressenek – hangsúlyozta. A szakember szerint üresség lesz abban a gyerekben, aki a szülei nehézségei vagy stressz miatt, vagy a szülők saját lelki bajai miatt nem kapta meg azt a benyomást, hogy elég a szülőknek. Nem azért, mert a szülők nem szerették, hanem azért, mert nem tudták erről meggyőzni. Ennek az ürességnek az oka pedig nem más, mint az, hogy nem voltunk elegek a szüleinknek ahhoz, hogy ők boldogok legyenek velünk.
Máté Gábor szerint a fogyasztói világban sokat kompenzálunk és sok gyerek kap fizikai ajándékokat, épp azért, mert a szülők képtelenek a lelki ajándékot megadni a gyerekeiknek. A lelki melegség hiányát kompenzálja a szülő azzal, hogy ajándékot ad neki. Ugyanakkor úgy véli, van valami az emberi természetben, ami adni akar és bőkezű akar lenni másokkal. Karácsonykor is ez történik, bár túlzásba visszük, eltúlozzuk, de maga az a kívánság, hogy bőkezűek és kedvesek legyünk, igazi emberi érzést képvisel.
(index.hu)