Még tart a háború... hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 20. kedd

 Az orosz bíróság pszichiátriai vizsgálatra küldött egy nőt a háborúellenes posztjai miatt, egy polgármester beszámolója, a háború hatása a világ élelmiszer ellátására, kiszabadult bányászok... hírek + ima:

- Az orosz bíróság pszichiátriai vizsgálatra küldött egy nőt a háborúellenes posztjai miatt
Egy orosz bíróság elrendelte egy aktivista pszichiátriai vizsgálatát, akit az Ukrajna orosz inváziójával kapcsolatos közösségi médiás bejegyzései miatt állítottak bíróság elé – írja a Radio Free Europe.
Aidar Khyzyrov védőügyvéd a lapnak azt mondta, hogy a baskíriai bíróság december 19-i végzése sérti védence, Raisa Boldova jogait. A rendőrség az év elején kezdett nyomozni a nő ellen, miután a közösségi médiában posztokat tett közzé az orosz támadásról. Boldovát az invázióról szóló hamis információk terjesztésével vádolják egy olyan törvény alapján, amelyet az orosz parlament nem sokkal az invázió kezdete után fogadott el.
Mint írják, az orosz hatóságok egyre gyakrabban alkalmaznak pszichiátriai kényszergyógykezelést másként gondolkodók és politikai aktivisták ellen.

- A 24.hu-nak nyilatkozott az ukrán Melitopol polgármestere, akit a háború elején az oroszok elraboltak, és heteket töltött fogságban, mielőtt egy fogolycsere keretein belül kiszabadult. Ivan Fedorov azóta nagyrészt külföldön tartózkodik, és igyekszik meggyőzni a közvéleményt az ukránoknak nyújtandó segítség szükségességéről.
A polgármester a 24.hu-nak elmondta, Melitopol jelenleg nem biztonságos, az ukrán-szimpatizánsokat szinte azonnal bebörtönzik az orosz erők, a városban ráadásul nincs semmilyen szolgáltatás, a gyógyszertárak bezártak, az orvosok többsége pedig elmenekült a megszállt területekről.
Az egyre keményebb megtorlás ellenére az ukrán lakosság nem tétlen, Melitopol az elfoglalt ukrán területek partizánközpontja. „Az ellenállást nem lehet nyíltan vállalni, de meg lehet csinálni. Nagyon sok melitopoli állampolgár működik partizánként, jó kapcsolatuk van a hatóságokkal” – mondta erről Fedorov.
A szankciókról és Magyarország szerepéról a polgármester azt mondta: „Putyin egy terrorista. Mit lehet csinálni egy terroristával? Izolálni. Fegyverekkel, szankciókkal, kapcsolatokkal. Végső soron pedig meg kell büntetni. Minden fellépés fontos, a turistavízumok elvétele is, ezt Magyarországnak is meg kell tennie”.
Fedorov azt is megjegyezte, Orbán Viktor nem túl népszerű Ukrajnában. „Azt gondolják az ukránok, hogy Orbán olyan őrült, mint Putyin.”
Fedorov nem érti, hogy mi áll Orbán oroszpárti politikája mögött, de szerinte nem csak a miniszterelnök felelőssége, hogy ez így alakult, ugyanis a magyarok választották Orbánt miniszterelnöknek. „Most Orbán az önök miniszterelnöke, és a magyarok feladata, hogy ezzel kezdjenek valamit. Nem csak Orbán felelőssége ez az egész, hanem az egész magyar nemzeté” – mondta.

- Az Ukrajnában zajló háború negatív hatással van a világ élelmiszer-ellátására. A megsemmisített élelmiszerraktárak, a blokád alá vont kikötők és az elaknásított termőföldek 2008 óta a legsúlyosabb élelmiszerválságot eredményezték.
Még súlyosabb és elkeserítőbb a helyzet Ukrajna határain belül. A robbantások és a kulcsfontosságú infrastruktúra elleni támadások a többi között azt is előidézték, hogy egyre nehezebb módon lehet megoldani a lakosság élelmiszer-ellátását. Az ukrán és európai uniós tisztviselők azzal vádolják Oroszországot, hogy az ételt háborús eszközként használja fel – írja a Store Insider.
Az ellátásban jelentős eltérés figyelhető meg az ukrán területek és az oroszok által elfoglalt térségek között. A megszállt településeken nagy a segélyektől való függés, mert a legtöbb helyi gyár és üzlet vagy bezárt, vagy megsemmisült. Az ukránok által ellenőrzött területeken az ellátási láncok alkalmazkodtak a kezdeti fennakadások után a kialakult körülményekhez, gondoskodva arról, hogy mindenhová jusson elegendő élelem.

- Sikeresen kiszabadították az orosz támadások miatt föld alá szorult ukrán bányászokat
Sikeresen felszínre hozták mind az 596 szénbányászt, aki Krivij Rihben rekedt a föld alatt egy orosz rakétatámadás következtében – közölte Olekszandr Vilkul, a település katonai vezetője Telegramon, majd köszönetet mondott a mentésben részt vevő mentősöknek is.
Az orosz rakétatámadás pillanatában 596 bányász tartózkodott a bányában, közülük senki nem sérült meg – írja a The New Voice of Ukraine.  

Ments meg minket Uram, mert nélküled elveszünk! Add, hogy vége legyen a háborúnak, pusztításnak, tömeghalálnak! Hozd el a békét Ukrajnának és az egész világnak! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...