Egy bátor szinésznő példája

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 18. vasárnap

Teheránban a hétvégén őrizetbe vették Taraneh Alidoostit, néhány nappal azt követően, hogy az egyik leghíresebb iráni színésznő kritizálta a rezsimet, amiért az halálbüntetést alkalmaz a tüntetők ellen – írja a Guardian. Alidoosti korábban az Instagramon közzétett magáról egy fotót, amelyen hidzsáb nélkül látható, és egy darab papírt tart a kezében, amelyen a hónapok óta tartó tüntetések egyik szlogenje áll: Nők, élet, szabadság.

Alidoosti generációjának egyik legnagyobb hatású színésznője, ő volt a főszereplője többek között Ashgar Fahradi Az ügyfél című filmjének, amely 2017-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. Letartóztatása jelzi a rezsim azon törekvését, hogy elhallgattassa a hatalommal szemben felszólaló hírességeket. Alidoosti őrizetbe vételéről először Samia Mirshamsi filmrendező tájékoztatta a nyilvánosságot, majd a bírósági sajtóiroda is megerősítette. Az Iráni Forradalmi Gárdához közel álló Tasnim hírügynökség szerint az vezetett a letartóztatáshoz, hogy a színésznő „téves és félrevezető” tartalmakat posztolt „az Irán-ellenes megmozdulásokról.”
Alidoostinak több mint nyolcmillió követője volt Instagramon, a hidzsáb nélküli képe több mint egymillió kedvelést kapott.
Mohsen Shekarinak hívták. Minden nemzetközi szervezet, amely tétlenül figyeli ezt a vérontást, szégyent hoz az emberiségre – írta utolsó posztjában, utalva a december 8-án kivégzett tüntető ítéletére, aki az utcai megmozdulások során megtámadta a biztonsági erők egyik tagját. Alidoosti fiókját azóta törölték, egy korábbi posztjában még így fogalmazott: Nincs útlevelem, sem tartózkodási helyem Iránon kívül. (…) Akárcsak az összes hétküznapi ember, maradok és egyenesen a szemetekbe nézek, mikor sikítok a jogaimért. Bátorságot örököltem a hazám nőitől, akik éveken át élték mindennapjaikat ellenállásban. Maradok, nem menekülök el, kiállok a bebörtönzöttek és meggyilkoltak családjai mellett, és követelni fogom a jogaikat. Harcolni fogok a hazámért, bármilyen árat megfizetve a jogaimért, és ami a legfontosabb: hiszek abban, amit most közösen építünk.
(Jankovics Márton, 24.hu)