Egy sziget példája a helyreállító munkára

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 05. hétfő

"13 ezer dollárért az angol Brendon Grimshaw vett egy apró lakatlan szigetet a Seychelle-szigeteken, és örökre oda költözött. Amikor Grimshaw negyven alatti volt, otthagyta újságszerkesztői munkáját, és új életet kezdett.

Ekkorra már 50 éve ember nem tette be a lábát a szigetre. Ahogy egy igazi Robinsonhoz illik, Brendon a bennszülöttek közül talált magának társat. René Lafortinnak hívták. Renével együtt Brendon elkezdte felszerelni új otthonát. Míg René csak alkalmanként jött a szigetre, Brendon évtizedekig egyedül élt rajta, soha nem távozott.
Grimshaw és Lafortin 39 éven át 16 ezer fát ültetett saját kezűleg, és csaknem 5 kilométernyi ösvényt építettek. 2007-ben Rene Lafortin meghalt, és Brendon teljesen egyedül maradt a szigeten.
81 éves volt. 2000 új madárfajt vonzott a szigetre, és több mint száz óriás teknőst mutatott be, amelyek a világ többi részén (beleértve a Seychelle-szigeteket is) már a kihalás szélén álltak. Grimshaw erőfeszítéseinek köszönhetően az egykor lakatlan sziget most a Seychelle-szigetek állatvilágának kétharmadát ad otthont. Egy elhagyatott földdarab igazi paradicsommá változott.
Néhány évvel ezelőtt a szaúd-arábiai herceg 50 millió dollárt ajánlott Brendon Grimshawnak a szigetért, de ő visszautasította. "Nem akarom, hogy a sziget a gazdagok kedvenc nyaralóhelye legyen. Jobb, ha egy nemzeti park legyen, amit mindenki élvezhet. ”
És pont ezt érte el. 2008-ban a szigetet valóban nemzeti parkká nyilvánították. ”

(facebook)