Háborús világ - cikkek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 01. csütörtök

Az orosz csapatok lelőttek egy családot Herszonban, a csehek lekapcsolják a gázt és villanyt, levébomba a madridi ukrán nagykövetségen, feljelentett iskolás lány, fegyverként használt nemi erőszak... hirek + ima:

Az orosz csapatok lelőttek egy családot Herszonban
Az orosz csapatok megöltek egy házaspárt, és súlyosan megsebesítették a felnőtt fiukat – jelentette Jevhen Riscsuk, a déli Herszon megyei Olesok település polgármestere Telegram-csatornáján. A fiút súlyos állapotban szállították kórházba. A két szülő a helyszínen életét vesztette – írja a Korrespondent.
 
 Lekapcsoltatnák a csehek az orosz tulajdonú épületekben a gáz-, víz- és áramellátást
Petíciót indítottak Csehországban azért, hogy az Orosz Föderáció tulajdonában lévő összes épületet kapcsolják le a gáz-, víz- és áramszolgáltatásról.
Oroszország egyértelműen úgy döntött, hogy sötétséggel és faggyal töri meg Ukrajnát. Magasabb erkölcsi elvek alapján arra kérjük az illetékes állami és magán-energiaelosztókat, hogy adjanak a prágai orosz diplomatáknak egy kis ízelítőt a saját gyógyszerükből. Követeljük, hogy az Orosz Föderáció tulajdonában lévő összes épületet kapcsolják le a gáz-, víz- és áramszolgáltatásról – idézi a kezdeményezés szövegét az Új Magyar Szó.
Szerintük „a háború új szakasza katasztrofális és mindennapi következményekkel jár a polgári lakosságra nézve”. De nemcsak lakások, hanem iskolák, óvodák, üzletek és termelési létesítmények is érintettek benne – emelték ki.

 Levélbomba robbant a madridi ukrán nagykövetségen
Szerdán levélbombát kapott Ukrajna madridi nagykövetsége, amely fel is robbant, ennek következtében a külképviselet egyik dolgozója megsérült.
A Reuters szerint a spanyol rendőrség számolt be az esetről. Közölték, hogy a nagykövetségi dolgozó kórházba került, de a saját lábán ment be.
A robbanás helyszínén még vizsgálódnak. A Daily Mail szerint egy spanyol bíró azt mondta, hogy az ügyben a spanyol terrorelhárítók folytatják a vizsgálatot szakértők segítségével.
A madridi ukrán nagykövetség egyelőre nem adott ki közleményt a történtekről, Oleg Nikolenko, az ukrán külügy szóvivője viszont megszólalt. Azt mondta, hogy a nagykövetségi dolgozó nincs életveszélyben, és egyedül ő sérült meg a robbanásban. Hozzátette: a történtek után Dmitro Kuleba külügyminiszter utasítást adott az összes külföldi nagykövetségnek, hogy erősítsék meg a biztonságot.
Nikolenko szerint Kuleba azt is hangsúlyozta: még nem tudják, ki állhat a támadás mögött, de nem fogják tudni megfélemlíteni az ukrán nagykövetségi dolgozókat.

 Feljelentettek egy herszoni iskoláslányt a Krímben
A krími oroszbarát Telegram-csatornák névtelen feljelentést tettek közzé egy herszoni iskoláslányról, aki jelenleg a krími Krasznoperekopszk városában él. A „vád” szerint a lány figyelmen kívül hagyta az orosz himnuszt, és Ukrajna zászlaját rajzolta egy füzetbe.
A szóban forgó gyerek Herszonból jött. Oroszországgal szembeni negatív hozzáállását nem titkolja, sőt egyértelműen demonstrálja – olvasható a feljelentés szövegében. A feljelentés írója a lány és a szülei kiutasítását kérelmezte a Krímből.

 Fegyverként használt nemi erőszak
Fegyverként használják a nemi erőszakot az Ukrajna elleni agresszióban az orosz katonák – állítja Sofi Oksanen. A világhírű finn írónő szerint Putyin ebben is a sztálini hagyományokat követi, és hatalma megőrzése érdekében vívja rendületlenül a nemek közötti egyenlőség elleni harcát saját hazájában is.
„Mihail Romanov apa, férj és az orosz hadsereg 31 éves katonája. Idén tavasszal betört egy Kijev melletti lakóházba, ahol megölte a házigazdát és megerőszakolta a feleségét. A vizsgálat szerint a bűntény órákig tartott, és mindeközben az áldozatok kisfia, aki feltehetően Romanov gyermekével egyidős, a szomszéd szobában zokogott.
Május végén nemi erőszak és gyilkosság vádjával eljárás indult Romanov ellen a távollétében. Ez volt az első ilyen per Ukrajnában, de az orosz atrocitások kivizsgálása még csak most kezdődik.
Az Ukrajnát megszálló orosz katonák szisztematikusan követnek el szexuális bűncselekményeket ukrán civilek ellen, tekintet nélkül a korukra és nemükre” – kezdi Putyin háborúja a nők ellen című esszéjét Sofi Oksanen, a világhírű finn írónő, majd több kirívóan kegyetlen, az emberiség elleni bűncselekmény kategóriáját bőven kimerítő erőszakos szexuális támadást is megemlít, amelyeket orosz katonák követtek el Ukrajnában. Bár nem jelöli meg információi forrásait, az állításokat saját hitelességével támasztja alá.
Írásában, amely október végén jelent meg angolul az UpNorth Magazinban, az orosz katonák által elkövetett nemi erőszak okait és történelmi hátterét is vizsgálja. Kiinduló tételként megállapítja, hogy a Nyugaton gyakran felmerülő „egyáltalán miért tenne ilyet bárki is” kérdésre egyszerű a válasz: Az orosz hadseregnek nincs professzionális harci készsége. Egy álló célpontot könnyű megtámadni: a nemi erőszakhoz nem kell sem lőszer, sem haditechnika. Az azonban, hogy egy katona ilyen atrocitásokra is képes, sokkal többről árulkodik. Az effajta cselekedetek mögött az erőszak teljes ökoszisztémája áll.

Az erőszak mindig ugyanúgy kezdődik
Cikkében ezután Jonathan Glover brit filozófus és történész Humanity című könyvére hivatkozik, amely szerint az erőszakos cselekmények feltételeit mindenhol ugyanazok a mechanizmusok szolgáltatják.
„Első lépésként mind a Szovjetunióban, mind a hitleri Németországban dehumanizálták a megsemmisítésre ítélteket: állatokhoz hasonlították őket. A narratíva fő célja a másik oldal dehumanizálása, bárki is legyen az – az ukránok vagy éppen a degenerált, zűrzavaros, erkölcsi összeomlás veszedelmes forrásaként ábrázolt Nyugat.”
Ezután megállapítja, hogy a fegyverként használt nemi erőszak annál gyakoribb, minél alacsonyabb – ha egyáltalán létezik – az agresszor hazájában a nemek közötti egyenlőség szintje. A fentiek alapján úgy látja, hogy a nemek közötti egyenlőség oroszországi hiánya és az orosz hadsereg ellen felmerülő ukrajnai bűncselekmények vádjai összefüggnek... (index.hu)

Ments meg Uram minket a háborútól, a háború és erőszak kiterjedésétől és az esztelen vérontástól! Hozd el újra a kiengesztelődés és a béke, a megtérés és megújulás idejét! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...