A háború legsötétebb órái - cikkek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. november 24. csütörtök

A háború eddigi legsötétebb napjai Ukrajnában, a civil infrastruktúra szétbombázásával és az emberiség elleni bűnökkel már a népirtás réme fenyeget. Érkezik a tél, és nincs fűtés, világítás, áram és étel... cikkek + ima:

Ukrajna energetikai infrastruktúrájának fele megsérült vagy megsemmisült, és jelenleg 10 millióan vannak áram nélkül – mondta Dr. Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális igazgatója. Szerinte ez azért is különösen aggasztó, mert az előrejelzések szerint a hőmérséklet egyes területeken akár -20 Celsius-fokig is le fog süllyedni.
A WHO szerint az ukrán egészségügyi ellátórendszer „a háború eddigi legsötétebb napjait éli”. A világszervezet a háború kezdete óta 703 támadást dokumentált az egészségügyi infrastruktúra ellen, a támadások miatt több száz kórház és egészségügyi intézmény már nem működik teljes mértékben, nincs üzemanyag, víz és áram az alapvető szükségletek kielégítéséhez.
A szülészeti osztályoknak inkubátorokra, a vérbankoknak hűtőszekrényekre, az intenzív osztályos ágyaknak pedig lélegeztetőgépekre van szükségük – mondta Dr. Kluge, hozzátéve, hogy „mindegyikhez energia kell”. A WHO szerint akár hárommillió ember is elhagyhatja otthonát, hogy meleg és biztonságot keressen. (BBC)

Ukrajna-szerte nyilvános menedékhelyeket, úgynevezett „legyőzhetetlenségi központokat” hoznak létre, amelyekben a nap 24 órájában ingyenes villanyáramot, fűtést, vizet, internetes-hozzáférést, telefonkapcsolatot és orvosságokat biztosítanak a leginkább rászoruló lakosok részére – jelentette be a nemzethez intézett kedd éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij államfő.
Ha ismét erőteljes orosz csapások következnek be, és órákig nem lenne áram, a legyőzhetetlenség központjai minden kulcsfontosságú szolgáltatást biztosítva működésbe lépnek – mondta az ukrán elnök.
Az ukrán kormány azt ígéri, hogy a menedékhelyeket hamarosan megépítik, de ezzel együtt arra ösztönzi az ország polgárait, hogy takarékoskodjanak az energiával a beköszönő téli időszakban.

A helyszínen gyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Ukrajnában háborús bűncselekményeket követtek el – jelentette be még szeptember végén az ENSZ által életre hívott független vizsgálóbizottság elnöke, a norvég Erik Mose. A testület tagjai 27 helyszínt kerestek fel Ukrajnában, és több mint 150 áldozattal és szemtanúval beszéltek.
Az orosz erők háborús bűnei közé sorolták a többi között a civilek gyorsított kivégzését és „egyes” katonák által elkövetett „szexuális, nemi alapú erőszakot”. Több tízezer, az orosz erők részéről elkövetett lehetséges háborús bűncselekményt azonosítottak.

Az orosz támadások hosszú időre ellehetetlenítették körülbelül 10 millió ember áramellátását, amit az ukrán villamossági hálózat üzemeltetője „kolosszális kárnak” nevezett. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a héten jelentette be, hogy mintegy 8500 áramfejlesztő készüléket importálnak Ukrajnába – számolt be az MTI.

Drága Istenünk, ebben a nehéz időszakban adj erőt azoknak az embereknek, akik rettenetes helyzetbe kerültek és segíts, hogy segítséget kapjanak életben maradásukhoz. Kérünk, hatalmas erőddel mozdítsd meg az emberi szíveket és vess véget háborúnak Ukrajnában és az egész világon! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...