Pedagógusok és a közvélemény

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. november 14. hétfő

A Fidesz-szavazók körében 14 százalékkal nőtt azok száma, akik támogatják a tanárok tiltakozását. Október elején még 33 százalék, míg a legfrissebb felmérés szerint már 47 százalékuk volt a pedagógusok mellett. A felnőtt népesség körében 72 százalékra nőtt a pedagógussztrájk támogatottsága. A sztrájkról és okairól:

Magasabb fizetés, kevesebb teher
Az ellenzéki szavazók 99, míg a kormánypártiak 76 százaléka szerint szükséges a tanárok fizetésének emelése. Az összes megkérdezett 89 százaléka szerint kellene többet keresniük a pedagógusoknak.
A Publicus Intézet szerint a megkérdezettek 64 százaléka ért egyet azzal, hogy csökkenniük kellene a tanárok terheinek, 24 százalék válaszolt nemmel. Az ellenzékiek 85, míg a kormánypártiak 43 százaléka voksolt a terhek csökkenése mellett.

Polgári engedetlenség
Az elmúlt hónapokban polgári engedetlenséggel és gördülő sztrájkkal tiltakoznak a pedagógusok egyebek mellett az alacsony bérek és a túlterheltség miatt. A tanárok, diákok, szülők szolidaritási akciókkal, demonstrációkkal is próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra az oktatás helyzetének rendezéséért. A pedagógus-szakszervezetek november 18-ára, péntekre hirdettek újabb egységes, országos sztrájknapot, miután a sztrájkbizottság és a kormány közötti tárgyalások ismét érdemi eredmények nélkül zárultak.

Több iskolában is egyhetes munkabeszüntetés lesz
Több iskolában egyhetes munkabeszüntetés kezdődik hétfőtől, a csatlakozó pedagógusok személyenként változó időtartamban vesznek részt a péntekig tartó sztrájkban vagy polgári engedetlenségben – írja a Telex.
A tanárok egy hete tárgyaltak Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkárral, ám azóta sem tudtak egyezségre jutni. A kormány korábban ígéretet tett arra, hogy emelni fogja a pedagógusok bérét: jövőre 20,8 százalékkal, azt követően 25 százalékkal, majd 2025-ben a jelenlegi bázishoz képest közel 30 százalékkal emelik meg a béreket, eszerint a 400 ezer forintos jelenlegi pedagógus-átlagbér 778 ezer forintra emelkedne.
A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.
A kezdeményezést a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára hirdette meg, akik nyolc pontba szedték követeléseiket:
    kölcsönös kommunikáción alapuló együttműködés a felülről jövő, személytelen utasítások helyett,
    megfélemlítés és félelemben tartás helyett párbeszéd az oktatás problémáiról,
    a tanári autonómia visszaállítása,
    a polgári engedetlenségért kirúgott kölcseys tanárok visszahelyezése az állásukba,
    érdekérvényesítő sztrájkjog,
    bérrendezés,
    a személyközpontúságot és a készségfejlesztést célzó napi pedagógiai munka előtérbe helyezése, a túlszabályozottságból fakadó adminisztrációs terhek csökkentése,
    a diákok és a pedagógusok terheinek csökkentése, kötelező óraszámok normalizálása.
November 18-án pénteken ismételten egységes országos sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek, csütörtökön pedig több vidéki nagyvárosban is demonstrációkat tartanak. A pedagógusok a béremelés mellett a munkaterhek csökkentéséért és a sztrájkjog visszaállításáért is küzdenek.
(index.hu)