A Föld kétharmada már rendelkezik koronavírus-antitesttel

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. november 14. hétfő

A világ népességének nagy része már rendelkezik COVID elleni antitesttel, ami azt jelzi, hogy a fertőzési arány sokkal nagyobb lehet, mint azt korábban mondták. A PLOS Medicine folyóiratban megjelent kutatás szerint a világ népességének mintegy kétharmada rendelkezhet a SARS-CoV-2 elleni antitestekkel, akár oltásból, akár a vírussal való fertőzésből adódóan – írja az IFLScience.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudósai azután jutottak erre a megállapításra, hogy a 2020 januárjától 2022 áprilisáig tartó időszakban több száz különböző szeroprevalencia-vizsgálatot végeztek, amelyek több mint 5 millió emberre vonatkozó információkat tartalmaztak a világ minden tájáról. A vizsgálatok több mint 40 százalékában alacsony és közepes jövedelmű országokból származó emberekre összpontosítottak, akiket gyakran figyelmen kívül hagynak az ilyen jellegű kutatások során.
A minta alapján úgy becsülik, azoknak az embereknek az aránya, akik antitestekkel rendelkeznek a vírus ellen, a 2020. júniusi 7,7 százalékról 2021 szeptemberére 59,2 százalékra emelkedett. Napjainkig azonban folyamatosak a megfertőződések, és sokan kérik továbbra is a vírus elleni vakcinát, így az antitesttel rendelkezők száma bizonyára jelentősen megemelkedett.
A WHO szerint 2022. november 9-ig 630 millió megerősített COVID-19 megbetegedés történt, beleértve a 6,5 millió bejelentett halálesetet.
Amennyiben a tanulmány helytállónak bizonyul, az azt jelenti, a vírus több milliárd emberrel is kapcsolatba kerülhetett 2020 óta. Sajnos azonban az antitestek jelenléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek az emberek immunissá is váltak a betegséggel szemben.
(24.hu)