Aktivisták akadályozták meg, hogy kilakoltassanak egy idős, beteg házaspárt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 22. csütörtök

Egy budapesti 18. kerületi lakás több lakója ellen kezdeményezett végrehajtási eljárást sikerült megakadályozni szerdán A Város Mindenkié csoport (AVM) aktivistáinak – számolt be a Mérce. A cikk az AVM-re hivatkozva azt írja, hogy a kerületi család- és gyermekjóléti központ tájékoztatása szerint olyan lakókat fenyegetett kilakoltatás szerdán, akik nem is voltak kötelezettjei a végrehajtási eljárásnak.

Hozzátették, hogy a lakáskiürítésről a lakásban lakó többgenerációs család nem értesülhetett sem időben, se szabályos módon, így sérült a tisztességes eljáráshoz való joguk.
A szervezet közölte, hogy a család tagjainak, köztük három kiskorúnak, nem volt lehetősége megszervezni az alternatív lakhatásukat. Így a 77 éves súlyos, krónikus beteg nagyapa és a 66 éves szintén krónikus beteg, ápolásra szoruló nagymamát a hajléktalanná válás fenyegeti, és elhelyezésük ilyen rövid idő alatt bentlakásos szociális intézményben sem lehetséges. A Mérce tudósítójának a nagymama úgy nyilatkozott, hogy 1991 óta élnek a lakásban és nemrég jelent meg egy végrehajtó, hogy ki akarnak lakoltatni egy férfit, akit ők nem is ismernek.
Az AVM szerdára virradó éjjel soron kívüli intézkedést kért az illetékes bíróságtól a kilakoltatás azonnali leállítása érdekében, álláspontjuk szerint a végrehajtás jogsértő. Miután az aktivisták élőlánccal akadályozták meg a kilakoltatást, a végrehajtó felfüggesztette az eljárást, mondván a bírósághoz felterjesztett kifogás elbírálásáig időt nyertek a lakók.
A helyszínen jelen volt Jámbor András országgyűlési képviselő, aki maga is beállt az élőláncba, valamint Petrovai László kerületi alpolgármester, az önkormányzat részéről, amely szintén ellenezte a magáningatlanból tervezett kilakoltatást – írja a Mérce.
(24.hu)