Jó irányban változik az abortusz törvény

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 13. kedd

Szeptember 15-én lép életbe az a belügyminiszteri rendelet, amely rögzíti, hogy a terhességmegszakítás előtt az édesanyának egy olyan szülész-nőgyógyász szakorvos által kiadott leletet is be kell mutatnia, amely igazolja, hogy az állapotos nő a terhesség megszakítása előtt meghallgatta gyermeke szívhangját.

Változik a terhesség megszakításához szükséges kérőlap, a kérvényezőnek ezentúl egy olyan leletet is be kell mutatni, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta – derül ki a legújabb Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendeletből, amely szeptember 15-én lép hatályba.
A „magzati életfunkciók működésére utaló tényező”, azaz a szívhang abortusz előtti meghallgatása már régóta téma a magyar közéletben, az akkor még jobbikos Dúró Dóra már 2016-ban beterjesztett egy javaslatot arról, hogy a terhességmegszakítás előtt kötelező legyen meghallgatni a magzat szívhangját.
Magyarországon a terhesség megszakítására csak meghatározott indok megjelölésével van lehetőség. Ilyen indok az, ha
    a terhesség bűncselekmény (szexuális erőszak) következménye,
    a terhesség a terhes nő egészségére veszélyes,
    a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved,
    a terhes nő súlyos válsághelyzetben van.
Alapesetben a 12. hétig végezhető el a terhességmegszakítás, de vannak olyan kivételes esetek, amikor ez a határidő kitolódhat akár a 24. hétig is. Sőt van olyan eset is, amikor bármeddig megszakítható a terhesség.
(index.hu)

ui.: Sajnos "a nő súlyos válsághelyzete" még mindig olyan gumifogalom, amit bármire ráfoghatnak... de azért örülünk a jó lépésnek előre. (szerk.)