A filmsztár és Pio atya

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 07. szerda

Shia LaBeouf úgy érzi, a Pio atyáról szóló film mentette meg az életét:

A hétvégéig tartó Velencei Filmfesztiválon Shia LaBeouf új filmjét, a Padre Piót is bemutatták. A második világháború idején játszódó filmben ő alakítja a címszereplőt, a II. János Pál pápa által később szentté is avatott kapucinus szerzetest. Az utóbbi időben LaBeouf csak elvétve jelent meg a nyilvánosságban, a róla szóló híreket inkább botrányai uralták, leginkább az, hogy egykori barátnője fizikai, szexuális és bántalmazással vádolta meg a színészt, aki ugyan tagadta a vádakat, de egy időre intézetbe is vonult, hogy felépüljön, mielőtt folytatja karrierjét. Velencében azonban feltűnt az Abel Ferrara által rendezett Padre Pio vetítése előtt, ahol rajongói kérdésekre is válaszolt.
- Hihetetlenül áldottnak érzem magam, hogy dolgozhattam ezen a filmen – tulajdonképpen ez mentette meg az életemet. De nem hívőként kezdtem bele a dologba, és végképp nem katolikusként. Ám a film épp egy olyan időszakban talált meg, amikor nagyon nyitott és elszánt voltam a folyamat befogadására – mondta LaBeouf, hozzátéve, hogy a szerepre való felkészüléshez rengeteg időt töltött misén, amire egyre kevésbé gyakorlatként, és egyre inkább ajándékként tekintett.
- Ezen a forgatáson kellett a legkevesebbet dolgoznom. Lehet, hogy giccsesen hangzik, de csak odamentem, megnyitottam magam, és hagytam, hogy elbukjak Őelőtte minden egyes alkalommal. Az egész stáb hagyott teret Istennek, hogy feltűnjön, és voltak is pillanatok a film készítése közben, amikor teljesen betöltötte a szívemet.
LaBeouf augusztusban egy katolikus podcastban is beszélt arról, hogy a Padre Pio forgatása előtt már az öngyilkosságon gondolkodott, de segített neki, amikor készülésképpen beköltözött egy kolostorba, és rátalált Jézusra. A színész azt mondja, a filmezésre való felkészülés közben tanulmányozta mások hitét: látta, hogy bűnös emberek találtak rá Jézusra, ami neki is reményt adott.
- Elkezdtem meghallani, hogy mások rátaláltak erre az útra, ez pedig azt az érzést keltette bennem, mintha én is engedélyt kaptam volna.
A színész a forgatás előtt beköltözött egy kolostorba is, hogy felkészüljön a szerepre.
- Az életem teljes zűrzavar volt, sok embert megbántottam, szégyent, bűntudatot éreztem. (…) Ott volt a pisztoly az asztalomon. Nem voltam távol tőle. Nem akartam már élni. Az a fajta szégyen kapott el, amikor levegőt is elfelejtesz venni, nem tudod, hová bújj – utalt azokra a vádakra, amelyek a forgatás közben kerültek felszínre.
- Már tudom, hogy Isten az egómat használta ahhoz, hogy magához hívjon. Megmondom az igazat, nem tudtam volna magamtól beülni az autómba, elvonulni egy kolostorba, ha nem gondolok arra, ez megmentheti a karrieremet.
(24.hu)