Magyar iskolai évkezdés...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 03. szombat

Több ezres tömeg tüntetett pénteken délután a Belügyminisztérium előtt, majd Budapest belvárosában és a Szabadság híd pesti hídfőjénél a tanárokért és a jobb oktatásért. A demonstrációt a középiskolások által alapított Diákok a Tanárokért nevű szervezet hirdette meg, de a menetben ott voltak szülők, tanárok és a pedagógus-szakszervezetek is. Az Évnyitó – Az oktatás nemzeti ügy címmel meghirdetett demonstráción a követeléseik a következők:

    Megoldást a tanárhiányra!
    Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
    Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
    Figyelmet az oktatásra!
A tüntetők magasabb tanári fizetéseket, a tanárhiány csökkentését, megfelelő mennyiségű és minőségű tananyagot, élhetőbb iskolai körülményeket és több kormányzati figyelmet követeltek az oktatásnak.
A tüntetés hivatalos része egy performansszal zárul, amelyen felvonultak „a magyar oktatás rabjai”. A diákok rabláncban, fehér maszkban vonultak fel a színpadra, rajtuk egy-egy felirattal. Mik láncolják le a magyar oktatás résztvevőit? – tette fel a kérdést az egyik diák a színpadról.
    A bér, ami nagyon kevés.
    A tananyag, ami elavult.
    Az autonómia hiánya.
    Az elhanyagolt épületek, a leszakadó plafonok.
A végén feltették a kérdés a tömegnek: rabok legyünk vagy szabadok? – Szabadok! – zúgta a tömeg, és a diákok ledobták magukról a rabláncot. Ezután megszólalt Oláh Ibolya Magyarország című száma.
Vasárnap este négy budapesti gimnáziumnál tartanak virrasztást.
(telex.hu)