A háború téboly... cikkek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. augusztus 25. csütörtök

Tart a nemzetközi ima és böjt a békéért! Közben országszerte bombáznak az orosz Ukrajna ünnepén, sok a halott, Ferenc pápa szerint a háború téboly, radioaktív porfelhő, és a Vöröskereszt segítsége... cikkek + ima:

- Országszerte bombáztak az oroszok Ukrajna függetlensége napján
Yuriy Sak, Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter tanácsadója szerint Oroszország szerdán „rakétacsapásokat mért Ukrajna területén”.
- Az agresszor… bebizonyította, hogy milyen elvárásaink voltak és ma is hajtanak végre rakétacsapásokat Ukrajna területén – mondta Sak a CNN-nek. Elmondta, hogy Ukrajna csaknem egy hete figyelmeztetések kap arra vonatkozólag, hogy hatalmas rakétacsapások érhetik az országot Ukrajna függetlenségének napján. - Ma Kijevben… már nyolc légiriadó szirénánk volt. Ukrajna más nagyvárosaiban, még azokban is, amelyek messze vannak a csatatértől, robbanások és rakétacsapások történtek – mondta. Közölte, hogy a dnyiproi régióban egy 11 éves gyerek életét vesztette, és lakóotthonokat is megsemmisítettek.

- Zelenszkij: az oroszok csapást mértek egy vasútállomásra, sok halott van
Az orosz hadsereg csapást mért a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő csaplinei vasútállomásra, az eddigi információk szerint 15-en meghaltak, és mintegy ötvenen megsebesültek – közölte videokapcsolaton keresztül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén.
A mentők dolgoznak, de sajnos, a halottak száma növekedhet. Így élünk minden nap. Oroszország így készült az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére – idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál.

- Ferenc pápa szerint a háború téboly
Békét sürgetett Ukrajna és Oroszország között Ferenc pápa, aki a konfliktus kezdetétől számított hatodik hónap végén őrültségnek nevezte a háborút a Vatikánban tartott általános meghallgatáson. Ferenc pápa az audiencia végén az ukrajnai háború befejeződéséért imádkozott. Az egyházfő emlékeztetett, hogy hat hónap telt el a háború kezdete óta.
Gondoljunk Ukrajnára és Oroszországra. Mindkét országot felajánlottam Szűz Mária szeplőtelen szívének. A Szűzanya lássa ezt a két szeretett országot, lássa Ukrajnát, lássa Oroszországot, és hozzon békét. Szükségünk van a békére – jelentette ki Ferenc pápa, aki március 25-én ajánlotta fel a két országot a Szent Péter-bazilikában végzett bűnbánati szertartás keretében. A pápa kijelentette, az ártatlanok fizetnek a háborúért.
„Gondolok a sok kegyetlenségre, a sok ártatlanra, akiknek az őrültségért, minden fél őrültségéért kell megfizetniük, mivel a háború őrültség” – mondta. Megjegyezte, hogy a háborúban senki sem mondhatja, hogy nem tartozik az őrültek közé.

- Az oroszok radioaktív porfelhőt szabadítanának a világra
Az orosz hadsereg radioaktív porfelhőt szabadítana az emberekre a zaporizzsjai atomerőműnél – állítja az ukrán hírszerzés. Ezt azzal akarják elérni, hogy lerombolják az erőműnél lévő hamuaknákat. Az ukrán hírszerzés szerint az orosz hadsereg azért támadja az Energodar környéki külvárosokat, mert tönkre akarja tenni a zaporizzsjai erőmű hamuaknáit. Ezekben az  aknákban tárolják azt a hulladékot, amely a hőerőművek tevékenysége alkalmával keletkezik; a hamu nagy arányban tartalmaz mérgező anyagokat és nagyon nagy távolságokba lépes eljutni a szél segítségével. Energodar környékén már emelkedni is kezdett a sugárzás szintje – írja a Guardian.

- Több ezer, Ukrajnából menekülő embernek segített eddig a Magyar Vöröskereszt
Az elmúlt hat hónapban 280 ezer esetben nyújtott segítséget az Ukrajnából érkezőknek és a Magyarországon elszállásolt menekülteknek a Magyar Vöröskereszt.
A segélyszervezet szerdai közleményében azt írta: a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), az Ukrán Vöröskereszt és 46 másik nemzeti társaság – köztük a Magyar Vöröskereszt is – február 24. óta folytatja a humanitárius szükségletek kielégítésére irányuló munkáját.
A Magyar Vöröskereszt egészségügyi gyorsbeavatkozó egysége, a H-HERO munkatársai és önkéntesei 2074 esetet láttak el a határ mentén a háború kitörése óta. A segélyszervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete ez idáig több mint háromszáz tonna adományt juttatott el 270 millió forint értékben az Ukrán Vöröskereszt kárpátaljai szervezetének.
A szervezet célja, hogy mindenkit a számára leginkább megfelelő módon segíthessen. Harminc-százharminc ember hosszú távú ellátására alkalmas befogadóhelyeket például országszerte nyolc helyszínen (Budapest, Dunaújváros, Likócs, Szeged, Makó, Miskolc, Salgótarján, Hódmezővásárhely) üzemeltet – ismertették.
Mivel emberek milliói kényszerültek lakóhelyüket elhagyni, a Vöröskereszt több mint százezer helyi önkéntesét és munkatársát mozgósították Ukrajnában és a szomszédos országokban.
A Magyar Vöröskereszt önkéntesei 48 207 munkaórában teljesítettek szolgálatot, munkatársai pedig 56 950 munkaórában segítették az érkezőket és az elszállásoltakat – számolt be az MTI a közlemény alapján.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy hatalmas erőddel állítsd le a háborút! Szentlelkeddel hozd el a bűnbánat és megújulás idejét, hogy visszatérjen a béke az emberek szívébe és országaiba. Kérünk, tedd hiábavalóvá a gonoszok minden szándékát és add, hogy Ukrajnába visszatérhessen az élet normalitása! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...