Hívők arányszáma Európában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. augusztus 18. csütörtök

A Pew Research Center kutatói felmérést végeztek a témában, és a Landgeist nevű weboldal grafikusan térképpé alakította az európai országokra vonatkozó eredményeket. A Landgeist térképe 34 ország adatait mutatja be Európából, arról a kontinensről, ahol ma a világ magukat nem vallásosnak valló embereinek többsége él. Meglepő módon azonban országonként nagy eltérések mutatkoznak azon emberek számát illetően, akik azt állítják, hogy ők “teljes bizonyossággal” hisznek Istenben.

Kevesebb hívő
A legalacsonyabb arány Németországban mutatkozik, ahol a felmérés szerint a lakosság mindössze 10%-a mondja azt, hogy erősen hisz Istenben. Ugyanitt az emberek 9%-a állítja, hogy naponta imádkozik, 11%-uk mondja, hogy a vallás nagyon fontos az életében  és 24%-uk, hogy legalább havonta egyszer részt vesz egy vallási szertartáson.
A legkevésbé hívők “rangsorában” Németország után szorosan következik Franciaország és Svájc, ahol a lakosok mindössze 11%-a állítja, hogy erősen hisz Istenben.
Németország, Franciaország és Svájc szomszédsága, azaz Európa nyugati és északi régiói tűnnek a földrész legelvilágiasodottabbnak területeinek. Itt szinte az összes többi országban 20% alatt marad a hívők aránya, mint például az Egyesült Királyságban (12%), aztán következik holtversenyben Belgium, Ausztria, Csehország és Észtország (mindegyik 13%-kal), majd Svédország (14%), Hollandia és Dánia holtversenyben (mindkettő 15%), és végül, de nem utolsósorban Norvégia (19%).
A két kivétel Írország és Finnország, ahol a legmagasabb azoknak az aránya, akik azt mondják, hogy “teljes bizonyossággal” hisznek Istenben Európa ezen részén: 24%, illetve 23%.

Több hívő
A kontinens többi részén magasabb az Istenben “teljes bizonyossággal” hívők aránya, 25% és 66% között mozog.
A legmagasabb számokat a balkáni régióban látjuk, Bosznia és Hercegovina az az ország, ahol az egész európai kontinensen a lakosság legmagasabb aránya vallja, hogy szilárdan hisz Istenben: 66%. (Ebben az országban van Medjugorje - szerk.)
Ezt követi szorosan Románia 64%-kal, majd Görögország következik 59%-kal, Szerbia 58%-kal, Horvátország 57%-kal és Moldova 55%-kal.
Bosznia-Hercegovina esetében, amely a felmérésben a meggyőződéses hívők legnagyobb számával rendelkező országként tűnt ki, érdekes tudni, hogy a válaszolók 54%-a nagyon fontosnak tartja a vallást, 46%-a vallotta magát nagyon vallásosnak; 35% mondta, hogy legalább havonta egyszer részt vesz vallási szertartáson, 32%-uk pedig naponta imádkozik.

Katolikus országok
A történelmileg katolikus országok közül a legmagasabb arány (45%) Lengyelországban, illetve Portugáliában (44%) figyelhető meg.
Bár Olaszországot Róma és a Vatikán nyilvánvaló jelentősége miatt általában a katolikus egyházzal hozzák összefüggésbe, ebben az országban a lakosoknak mindössze csekély 26%-a vallja, hogy “teljes bizonyossággal” hisz Istenben, és ezzel olyan országok mögé kerül, mint Szlovákia (37%), Litvánia (34%), Ukrajna (32%) és Bulgária (30%).
A szintén történelmileg katolikus Spanyolországban csak az emberek 25%-a hisz szilárdan Istenben, ugyanannyi, mint az ortodox Oroszországban.
(Ford: M.L. Forrás: Aleteia, katolikus.ma)

ui.: Bár ebben a cikkben nem idézik - szemérmesen elhallgatják -, hazánkat a legkevésbé vallásos országok közé sorolja a felmérés... - szerk.