Magyarország is aláírta a nyilatkozatot az atomkatasztrófa elkerüléséről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. augusztus 15. hétfő

Magyarország – 42 másik állammal, valamint az Európai Unióval együtt kiadott közös nyilatkozatban – felszólította Oroszországot arra, hogy ne veszélyeztesse a nukleáris biztonságot a zaporizzsjai atomerőműnél. Az Európai Unió honlapján elérhető közleményben emlékeztettek arra, hogy Oroszország jogtalanul, a nemzetközi jogot és az ENSZ alapokmányát megsértve  rohanta le Ukrajnát. Ezután leszögezték azt is, hogy: Elfogadhatatlan és a nukleáris biztonsági előírásokkal is ellentétes, hogy orosz katonákat és fegyvereket állomásoztatnak a zaporizzsjai atomerőműben.

„Az orosz hadsereg jelenléte az erőműben megakadályozza azt, hogy a zaporizzsjai atomerőmű üzemeltetői és az ukrán hatóságok betartsák a nukleáris biztonság szempontjából előírt, nemzetközi szerződések szerint és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség [IAEA] által meghatározott kötelezettségeket. Ezenkívül azt is megakadályozza, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség végrehajtsa ellenőrző tevékenységét az erőműben” – fogalmaztak, majd azt követelték az oroszoktól, hogy ne csak atomerőművet, hanem egész Ukrajnát hagyják el.
A közleményben szó szerint ezt írták erről: Felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy azonnal vonja ki a katonai erőit, valamint minden, ott jogosulatlanul tartózkodó személyt a zaporizzsjai atomerőműből és annak közvetlen közeléből, továbbá egész Ukrajnából is annak érdekében, hogy az atomerőmű üzemeltetői és az ukrán hatóságok [...] külső beavatkozás vagy fenyegetettség nélkül teljesíthessék a kötelezettségeiket, és ne elfogadhatatlan munkakörülmények közt kelljen dolgozniuk.
A közlemény végén azt is hozzátették, hogy teljes mértékben támogatják a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség munkáját Ukrajnában, és teljes mértékben tiszteletben tartják Ukrajna szuverenitását a saját területe felett. A közlemény végén azt írták: Tagadhatatlan, hogy Oroszország inváziója és tartós jelenléte Ukrajna nukleáris létesítményeiben jelentősen megnöveli a nukleáris incidensek, balesetek veszélyét. Határozottan elítéljük azt, hogy Oroszország dezinformáció által próbálja meg igazolni az illegális cselekményeit Ukrajnában. A nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni Oroszországot az agresszióért, és Oroszországnak teljes mértékben vállalnia kell az ukrajnai jogtalan tetteinek következményeit.
A közlemény közvetlen előzménye az volt, hogy a napokban egyre gyakrabban csapódtak be tüzérségi lövedékek a zaporizzsjai erőmű közvetlen közelében. Az oroszok és ukránok egymást vádolták az erőmű bombázásával.
(index.hu)