A legkülönlegesebb hely a szívetek – Ferenc pápa üzenete a međugorjei Mladifest résztvevőinek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. augusztus 09. kedd

Ferenc pápa üzenetet küldött a bosznia-hercegovinai Međugorjéban augusztus 1. és 6. között megrendezett ifjúsági fesztivál résztvevőinek: „Kövessétek Krisztust, hogy bátrak, együttérzőek és reményteliek legyetek.”

Idén is fiatalok ezrei gyűltek össze a Međugorjéban évenként megrendezett Mladifest nemzetközi ifjúsági fesztiválra. Az augusztus 1. és 6. között zajló események között liturgiák, imavirrasztások, körmenetek, szentségimádás, tanúságtételek, koncertek és táncprogramok szerepeltek, melyek célja a fiatalok lelkiéletének megújítása volt.

Ferenc pápa üzenetét Aldo Cavalli érsek, a međugorjei plébánia apostoli vizitátora olvasta fel.

Amikor nehéz helyzetbe kerül az ember, a ma igazságtalanságai és a tegnap sebei, a kiábrándulást okozó várakozások idején fontos „tudni, hogy milyen irányba induljunk el, mert nagyon sok megtévesztő út létezik, amely jobb jövőt ígér” – figyelmeztetett üzenetében a Szentatya . – De van egy biztos irány, amely nem okoz csalódást: a Jézus felé vezető irány, aki biztosítja az őt követőket arról, hogy „felüdülést” kínál nekik.

A pápa a találkozó mottóját adó, Máté evangéliumából származó idézetből indult ki üzenetében. „Jöjjetek közel hozzám, és tanuljatok tőlem” (Mt 11,28–30) – mondja Krisztus az apostoloknak. Ez „meghívás arra, hogy mozduljunk, ne maradjunk egy helyben, megbénulva és félve az élettől, hanem bízzuk rá magunkat. Könnyűnek tűnik, de a sötét pillanatokban természetes, hogy bezárkózunk magunkba. Ehelyett Jézus ki akar szabadítani minket, ezért azt mondja: »Jöjj hozzám.« Vele járva arra tanít, hogy ne csak a saját erőnkre hagyatkozzunk, hanem vállaljuk az ő gondolkodásmódját, látásmódját és cselekvésmódját”, legyen bennünk bátorság, együttérzés és remény.

A Szentatya megjegyezte: ha Jézussal együtt járunk, és követjük példáját, tanulhatunk tőle. Jézus olyan Mester, aki nem ró terheket másokra, amelyeket ő maga nem hordoz; úgy lép az alázatosokhoz és a szegényekhez, hogy ő maga is szegénnyé és alázatossá lett. Nekünk is

alázatosnak kell lennünk és fel kell ismernünk saját tudatlanságunkat és büszkeségünket, amelynek jegyében elhitetik velünk, hogy mindent meg tudunk tenni a magunk erejéből, miközben bátorság kell ahhoz, hogy szívünket, szemünket és fülünket megnyitva kövessük az Urat

– mutatott rá Ferenc pápa.

Arra buzdította a fiatalokat, hogy ne féljenek mindazt, amit a szívükben hordoznak, Jézusnak átadni, aki igazi nyugalmat és békét kínál. Arra hívta őket a pápa, hogy kövessék a Szűzanya példáját, aki elvezeti őket Jézushoz, és segít növekedni az egymás iránti együttérzésben, hogy egyre jobban tudatára ébredjenek annak, hogy Isten gyermekei és egymás testvérei.

Levele végén Ferenc pápa a Boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánlotta a fiatalokat. Utalva a Tengernek csillaga elnevezésre, így fogalmazott: Mária „a remény jele a zord tengeren, amely a béke kikötője felé vezet bennünket”. Mennyei Édesanyánk szerető gondjaira bízta a fiatalokat, azt kívánva nekik: „Az ő közbenjárására és példája által magatokra vehessétek Krisztus követésének szelíd és könnyű igáját. Az Atyaisten tekintete, aki szeret benneteket, kísérjen mindennap, hogy a másokkal való kapcsolatotokban tanúságot tegyetek arról a békességről, amelyet ajándékba kaptok Tőle. Most, a nyár közepén az Úr arra hív benneteket, hogy vele menjetek nyaralni a létező legkülönlegesebb helyre: a szívetekbe” – zárta a međugorjei ifjúsági fesztivál résztvevőinek szóló üzenetét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír