Papírkatedrális épül Új-Zélandon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. április 21. szombat
A közelmúltban történt földrengések miatt átmeneti id?re kartonból építenek katedrálist az összedölt templom helyére az új-zélandi városban, Christchurch-ben, Shigeru Ban japán építész tervei alapján. Az új-zélandi anglikán egyház április 16-án mutatta be a sajtónak az  A-bet?t formázó, kartonból, fa- és acélgerendákból építend? templom tervrajzait.

A karton-katedrális hétszáz ember befogadására lesz alkalmas. Olyan helyet szeretnének létrehozni, „ahol az emberek elgondolkozhatnak azon, mit éltünk át, s ez által, remélhetőleg, új erőt, ösztönzést kapnak a jövőhöz – nyilatkozta Richard Gray, a projekt vezetője.

Az építész Shigeru Ban már több épületet épített kemény papírból a japán kikötővárosban, Kobe-ban bekövetkezett földrengés után, ugyanígy az olaszországi L'Aquilában és Haitin. Az épületek stabilitása nem a felhasznált alapanyagok keménységétől függ – hangzott el a sajtótájékoztatón. A betonépületek könnyen összedőlhetnek a földrengéskor,  nem így a papírból készült szerkezetek.

A 2011 februárjában bekövetkezett, a Richter-skála szerint 6,3 erősségű földrengés során 185 ember vesztette életét Christchurch-ben. A székesegyház súlyosan megrongálódott, tornya összedőlt. A júniusban, illetve decemberben történt földmozgások következtében további károkat szenvedett a 131 éves templom. Újjáépítése, a számítások szerint, 60 millió euróba kerülne.

Magyar Kurír